Hlavní obsah

Přijďte si nechat zdarma vyšetřit ledviny v Uherském Brodě i Uherskohradišťské nemocnici

Novinky, Dana Lipovská

V rámci Světového dne ledvin připravilo oddělení nefrologie a dialýzy Uherskohradišťské nemocnice možnost bezplatného vyšetření ledvin. Ve středu 7. března mohou zájemci přijít do nefrologické ambulance v Uherském Brodě, 8. března potom přímo do Uherskohradišťské nemocnice.

Foto: archiv UHN
Článek

7. března si mohou lidé nechat vyšetřit ledviny v nefrologické ambulanci UHN sídlící v přízemí budovy staré polikliniky v Uherském Brodě (Bří Lužů 106, pod náměstím), o den později, tedy 8. března, potom přímo v nefrologické ambulanci Uherskohradišťské nemocnice (boční vchod budovy F tzv. Skleňáku, 2. patro). Obě akce se uskuteční v čase od 6:30 do 16:30 hodin.

„Není potřeba žádné doporučení ani objednání, je však vhodné si přinést ranní moč. Příchozím bude změřen tlak a krevní cukr, vyšetřena moč, případně funkce ledvin,” uvedl primář oddělení nefrologie a dialýzy MUDr. Lubomír Strnadel.

V současné době trpí některým z chronických onemocnění ledvin každý desátý člověk. Řada lidí však o svém onemocnění vůbec neví, neboť nemá žádné výraznější příznaky onemocnění, popřípadě se tyto příznaky přičítají jiným onemocněním – hlavně cukrovce a vysokému krevnímu tlaku.

Ledviny navíc často nebolí, takže se pacient většinou do nefrologické ambulance dostaví až v případě, že potřebuje některou z umělých náhrad funkce svých vlastních ledvin. Přitom onemocnění ledvin může odhalit i malý nález při vyšetření moče, případně vyšší krevní tlak.

V uplynulých letech odhalili lékaři Uherskohradišťské nemocnice díky podobné akci i několik výraznějších patologických nálezů.

Reklama

Výběr článků

Načítám