Hlavní obsah

Přijďte si domluvit práci v Bavorsku, Rakousku - a nebo zahraniční brigádu

Novinky, Libor Šimánek

Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity pořádá již 9. ročník přeshraniční burzy práce Jobday 2015 v menze ve Studentské ulici v Českých Budějovicích. Akce se uskuteční v úterý 12. dubna od 10:30, bude otevřená nejen studentům, ale široké veřejnosti.

Foto: Libor Šimánek

EURES EUROPEAN JOBDAY 2016

Článek

Na letošní devátý ročník burzy práce EURES EUROPEAN JOBDAY 2016, se organizátorovi - Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity přihlásilo prozatím celkem 16 zaměstnavatelů. Burzy práce podobného typu napomáhají nalézt firmám žádané pracovníky a zájemcům o práci vhodné pracovní umístění. Napomáhají tak co nejpružnějšímu fungování trhu práce v regionu.

Zmíněná akce se bude konat tradičně v Českých Budějovicích v menze JČU v úterý 12. dubna 2016 od 10:30 do 14:00 hodin.

Burzy práce se již po několikáté zúčastní nejen tuzemští zaměstnavatelé, ale také zprostředkovatelé Úřadu práce České republiky, Německa, Slovenska a pravděpodobně i z Rakouska.

Německý úřad práce Bundesagentur für Arbeit (Passau) nabízí českým zájemcům o práci dokonce možnost registrace v jejich databázi.

Výhoda této registrace zájemců spočívá v tom, že němečtí úředníci budou vytipovaná volná pracovní místa zasílat vybraným českým zájemcům o práci s dostatečnou znalostí němčiny.

Čeští zájemci o práci budou mít naopak za úkol účastnit se pohovorů u vybraných bavorských zaměstnavatelů, kteří mají zájem o pracovníky z České republiky, a to až do doby, kdy bude český zájemce zaměstnán.

Pokud máte zájem o výše uvedenou registraci, je zapotřebí si dopředu zarezervovat individuální termín pohovoru s Christine Reitbergerovou z pasovského úřadu práce na eures@cb.mpsv.cz.

Kompletní seznam zaměstnavatelů včetně podrobností ohledně registrace pro zájemce o práci v Bavorsku naleznete na stránce www.jobdaycb.eures.cz

Česká republika se řadí v Evropě k zemím s poměrně nižší úrovní minimální mzdy. Podle zdrojů EUROSTATU má nižší úroveň minimální mzdy v EU snad jenom Bulharsko, Rumunsko a Litva - více info zde. Také úroveň průměrné hrubé mzdy v ČR je v porovnání s úrovní u našich západních sousedů v nepoměru - více info zde.

Výhodnou strategií se pro velkou skupinu zájemců o práci v zahraničí jeví možnost pracovat v Německu nebo v Rakousku a žít na území ČR jako takzvaný "pendler" = pracovník, který se alespoň jednou týdně vrací zpět do státu bydliště. 

Reklama

Výběr článků

Načítám