Hlavní obsah

Přijďte darovat krev do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Novinky, Dana Lipovská

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zřídí v rámci své krevní banky odběrové centrum pro dárce krve. První dárci mohou přijít již v pondělí 14. října od 6:30 do 10:30 hodin. V 8:00 hodin se uskuteční krátké slavnostní otevření centra.

Foto: archiv FNUSA
Článek

V rámci slavnostního otevření odběrového centra daruje krev ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák a dárcovství krve přijde podpořit také několik extraligových hráčů HC Komety Brno.

Odběrové centrum bude zatím fungovat jednou týdně, a to každé pondělí v uvedeném čase. Dárci se mohou telefonicky objednat na čísle 543182190, v průběhu října bude spuštěno také elektronické objednávání.

„Často se nám stávalo, že lidé přišli nebo volali, že by rádi darovali krev. Protože naše nemocnice sídlí v centru Brna, bylo to pro ně mnohdy jednodušší, než jezdit jinam. Ale nemohli jsme je přijmout, doteď jsme prováděli pouze tzv. autotransfuze, tedy krev darovali pouze sami sobě lidé, kteří se chystali na operaci v naší fakultní nemocnici,” popsala primářka Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Jarmila Celerová.

Dalším důvodem zřízení odběrového centra je také fakt, že nemocnice v případě potřeby krve tuto vzácnou tekutinu musela nakupovat z jiných zdravotnických zařízení.

„Rádi bychom vybudovali síť aktivních dárců, kteří nám pomohou pokrýt potřebu krve v případech větších operací či zákroků. Budeme za každého dárce moc rádi, já sám jsem krev daroval pravidelně, mám to v plánu i v naší nemocnici,” uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Ing. Vlastimil Vajdák.

Prozatím budou moci dárci krve přijít pouze v pondělí, konkrétně do budovy B1, prvního podzemního podlaží. Do budoucna jsou v plánu dva odběrové dny v týdnu. Změny se chystají také na webových stránkách nemocnice, kde bude například i barometr stavu zásob krve.

Reklama

Výběr článků

Načítám