Hlavní obsah

Příbramští kaktusáři zvou na výstavu

Novinky, Tereza Todorová

Kaktusářství má na Příbramsku dlouholetou tradici, svůj spolek zde milovníci pichlavé krásy založili už v roce 1975 a hned od počátku pravidelnými výstavami šířili povědomí o tom, jak pěstovat kaktusy, mezi širokou veřejnost.

Foto: Klub kaktusářů Příbram
Článek

Výstava kaktusů a sukulentů láká malé i velké

Klub kaktusářu Příbram pořádá ve dnech od 15. do 18. června výstavu svých výpěstků a srdečně na ní zve malé i velké zájemce - na své si tu totiž přijde každý. Vždy od 8 do 20 hodin mohou ve výstavním stanu u OD Stavus zájemci zhlédnout výběr toho nejlepšího ze skleníků kaktusářů z Příbrami i okolí. Těšit se mohou nejen na kaktusy, ale i na sukulenty. Ke každé vstupence obdrží návštěvník kaktus zdarma.

Předseda Kaktusářského klubu Příbram Petr Todorov na otázku, proč na výstavu přijít, říká: „Kaktusy jsou dnes možná k dostání v kdejakém hobby marketu nebo v zahradnictví, lidem připadají známé a dostupné, často si ale neuvědomují, jak vzácné kusy mají čeští sběratelé ve svých sklenících. Přijít na naši výstavu znamená vidět často opravdové rarity a samozřejmě léta usilovné práce a hlavně láskyplné péče.”

Během výstavy mohou zájemci využít poradny - přinést svůj kaktus, se kterým si nevíte rady, nebo fotografie vašich rostlin, o kterých si třeba nejste tak úplně jistí, "co jsou zač" - odborníci vám s radostí poradí. Klub kaktusářů Příbram nabízí také možnost objednat si průvodce a komentovanou prohlídku.

Příbramští kaktusáři myslí i na děti. Už tradičně mohou v průběhu výstavy soutěžit - stačí namalovat kaktus a pak už jen čekat, zda vyhrají. Chybět nebude ani prodej kaktusů.

Na otázku, jak se stát kaktusářem, Petr Todorov odpovídá: „Často jde o lásku na první pohled - uvidíte zajímavou rostlinu a prostě jí musíte mít doma! Toto specifikum kaktusářství - které není jen pouhým pěstováním, ale také sběratelským fenoménem, si uvědomoval už Karel Čapek. Stačí si přečíst jeho povídku ukradený kaktus. Pro začátek ale nemusíte mít žádné speciální vybavení, stačí okenní parapet, rostliny a nadšení.”

A co když už má někdo plný nejen okenní parapet, ale celý dům a rád by se stal členem klubu? „Klub samozřejmě stále přijímá nové členy, stačí přijít na výstavu a zájemci dostanou veškeré informace, kontaktovat nás mohou také přes náš web či telefonicky.”

Výstavu sponzoruje Příbramský servis a firma Podlahy. Více informací o výstavě se dozvíte na webu kaktpb/estranky.cz nebo na tel. 604254819.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám