Hlavní obsah

Příbramské divadlo uvede v dubnu dvě komedie: Umění vraždy a Tajemný hrad v Karpatech

Novinky, Tomáš Vašíček
Aktualizováno

Ačkoliv se pomalu, ale jistě blíží divadelní prázdniny, v příbramském divadle A. Dvořáka rozhodně nezahálí. Zkouší se na obou scénách. Diváci se tedy mohou v dubnu těšit na dvě premiéry.

Foto: Divadlo A. Dvořáka

Lukáš Král a Eliška Dohnalová.

Článek

Velká scéna poslouží premiérám 2. a 3. dubna, kdy divadlo uvede komediální thriller Umění vraždy. O týden později, 10. dubna, se na Malé scéně odehraje premiéra komedie na motivy slavného románu Julese Verna Tajemný hrad v Karpatech.

Text amerického autora Joea DiPietra přeložil Adam Doležel, který se také ujal režie detektivní komedie Umění vraždy. O dramaturgický zásah se postarala Kateřina Fixová a scénu vybavila Agnieszka Pátá. Hra z roku 1999 obdržela v roce 2000 Edgarovu cenu. V dramaturgickém výběru jí byla dána přednost kvůli její modernosti a dobré adaptabilitě pro velké jeviště i hlediště. A to i přesto, že je napsaná pouze pro dvě herečky a dva herce. O to větší, zejména textové, nároky na ně hra klade.

Malířský manželský pár společně zahrají Anna Fixová (Annie Brooks) a Lukáš Král (Jack Brooks), jejich galeristu Vincenta Cummingse hraje Petr Florián a v roli služky Kate se představí Eliška Dohnalová alternovaná Anette Nesvadbovou. Hra se v Příbrami uvede jako česká premiéra. Podle všech dostupných informací bude mít hra "dobrý" konec - vražda se vydaří. Zda ale bude provedena obligátním způsobem, např. pistolí nebo si na své přijde služka, ve skutečnosti vystudovaná chemička se dozvíte, když na představení dorazíte.

Film na divadelních prknech nečekejte

Ohledně další premiéry - Tajemného hradu v Karpatech - je potřeba hned na začátku vyvrátit možnou domněnku, že hra je pouhým převodem známého filmu na jeviště. Námět sice zůstává - hrabě Telek (v podání Jiřího Vojty) pátrá po své dávné lásce, zpěvačce Stille (Eliška Dohnalová), unesené baronem Görcem (Martin Dusbaba) - zbytek hry, včetně písní si však režisérka a známá výtvarnice Kateřina Baranowska upravila podle svého.

Hra je koncipována jako rodinné představení. Podle slov ředitele divadla Petra Bednáře, který si její zařazení do repertoáru přál, je představení vhodné pro děti od 8 let a jejich rodiče. Takových představení podle jeho slov není mnoho, a tak věří, že návštěvnost bude příznivá.

Kromě výše uvedených ve hře dále hrají: Filip Müller (Rocko, sluha hraběte), Vladimír Senič (lesník Ruprt), Robert Tyleček (starosta), Helena Karochová (starostová Hanelore), Ivana Krmíčková (Nadja) a Lukáš Typlt (vynálezce Orfanik; Božena, hradní průvodkyně).

Kateřina Baranowska věří, že hra dokáže zaujmout i přesto, že většina diváků jistě velmi dobře zná filmovou podobu. Chválí si také tým, který inscenaci dával dohromady. Většina se spolu zná z předešlých projektů a část herců hrála také v jiné "verneovce" - Dvacet tisíc mil pod mořem, kterou Baranowska v příbramském divadle spolurežírovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám