Hlavní obsah

Příbram má prvenství: slavnostně byla otevřena fotbalová akademie

Novinky, Tomáš Vašíček

Město Příbram se může radovat z jednoho prvenství. V neděli 8. června byla slavnostně otevřena a hostům a médiím představena fotbalová akademie, kterou provozuje prvoligový příbramský fotbalový klub 1. FK Příbram a která je první institucí svého druhu v České republice.

Foto: Tomáš Vašíček

Josef Dobeš a Roman Berbr

Článek

Slavnostního otevření se zúčastnil ředitel klubu Petr Větrovský, prezident klubu Jaroslav Starka, místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr, ředitel akademie Josef Dobeš, patron akademie Zdeněk Grygera, hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Akademie začne fungovat se začátkem letních příprav. Mladí fotbalisté, kteří nebydlí ve městě či v okolí, zde budou moci využít i ubytovacích kapacit. Ty v současnosti čítají 23 míst. Počítá se však s jejich navýšením na 48.

Po ranním tréninku odveze autobus studenty do školy a po vyučování je bude opět čekat trénink. Vedení akademie bude dohlížet nejen na profesionální trénink mladých fotbalistů, ale i na jejich prospěch ve škole. Fotbalová akademie bude probíhat ve spolupráci se SOŠ a SOU Dubno, Obchodní akademií a VOŠ Příbram, Integrovanou střední školou HPOS Příbram a Gymnáziem Příbram.

Všichni přítomní hosté ocenili vznik akademii a odhodlání fotbalového klubu takový projekt vybudovat a zajistit pro akademii financování. „Myslím si, že je to velmi dobrý počin, je dobře, že je akademie ve Středních Čechách, protože první akademie je vždy nejdůležitější. Je nutné se podívat na zahraniční zkušenosti, ale i na zkušenosti v bývalé akademii, která byla v Blšanech a vychovala řadu reprezentantů. Akademii bych hlavně popřál, ať se jí daří, protože vím, že například zmíněná blšanská akademie vychovávala sportovce i pro široké okolí,” zhodnotil projekt ministr Chládek.

Projektu popřál úspěch také hejtman Josef Řihák, který zároveň přislíbil, že bude-li to možné a akademie ukáže svoji kvalitu, bude Středočeský kraj hledat finanční prostředky pro její podporu. „Jsem rád, že tady vzniká další způsob, jak chránit naše děti před sociálně-patologickými jevy a je myslím důležité to, že akademie nebude jen učit hrát fotbal, ale bude zde například výuka angličtiny, bude se hodnotit prospěch fotbalistů ve škole, ale i jejich chování mimo školu.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám