Hlavní obsah

Příběhy Starého zákona ožívají na výstavě ex libris v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Velké téma v „malém“ umění nazval ex libris obecně Zdeněk Řehák, tajemník Spolku sběratelů a přátel ex libris. Stalo se tak v rámci slavnostní vernisáže výstavy těchto skvostů se starozákonními náměty ze sbírky Jiřího Hlinovského v Lapidariu Městského úřadu v Dobrušce.

Foto: Dana Ehlová

Sběratel ex libris Jiří Hlinovský (druhý zleva)

Článek

„Výběr dokládá, jak si jednotliví výtvarníci představovali stvoření světa, archu Noemovu, Rajskou zahradu, Samsona a Dalilu a mnoho dalších příběhů ze Starého zákona. Každý výtvarník přitom k danému tématu přistupuje jinak – ovlivněn svým vzděláním, chápáním, představivostí, svým výtvarným názorem a stylem," poznamenal dále Řehák.

Ex libris v latině znamená doslova z knih, ve smyslu tato kniha je z knih určitého autora, a toto vysvětlení výstava potvrzuje ve všech směrech. Každý exponát je svým způsobem malou knihou, z níž se dá vyčíst nějaký příběh, v tomto případě příběh Starého zákona.

Sám sběratel se svěřil, že sbírku založil už jeho otec a celých šedesát let v ní neustále přibývají další a další malá umělecká díla. Jeho maminka pak hostům vernisáže dokázala svůj vlastní výtvarný talent, když připomněla blížící se Velikonoce krásně zdobenými vlastnoručně vyrobenými perníčky, které si zájemci mohli odnést jako dárek domů.         

Výstava bude otevřena po celý duben a je dalším příspěvkem z cyklu Dny židovské kultury, který v Dobrušce pořádá místní Vlastivědné muzeum. K vidění jsou opravdové skvosty, jež jistě ocení návštěvníci nejen z řad milovníků výtvarného umění.    

Reklama

Výběr článků

Načítám