Hlavní obsah

Příběh nejslavnější hračky minulého století přestaví výstava v Orlickém muzeu v Chocni

Novinky, Ivana Kvasnicová

Nejslavnější hračka minulého století se představí na putovní výstavě Fenomén Igráček v Orlickém muzeu v Chocni. Zahájena bude 12. ledna vernisáží, při které se představí žáci ZUŠ Choceň, a potrvá do 24. února.

Foto: Muzeum Choceń
Článek

Součástí výstavy budou unikátní Igráčci, tentokrát v podobě Mistra Jana Choceňského, děkana filozofické fakulty, rektora Pražské univerzity (pozdější Univerzity Karlovy), radního Starého města Pražského a Tomáše N. Kautníka z dílny Miroslava Svobody.

Muzeum představí návštěvníkům historii a současnost oblíbené české hračky, kterou znají již tři generace dětí.

„Orlické muzeum v Chocni pořádá výstavy a doprovodné akce pro všechny věkové kategorie. Touto výstavou bychom chtěli dětem a široké veřejnosti prodloužit vánoční čas plný překvapení. Aby se i v novém roce děti mohly seznámit s touto unikátní hračkou, na kterou zavzpomínají rádi i jejich rodiče,“ uvedl Mgr. Michal Hofman, ředitel Orlického muzea.

„Igráček je zkrátka pozoruhodná hračka, kterou jsem měl i já jako „Husákovo dítě“ ve velké oblibě a dodnes mám schovanou původní figurku „Cestáře“. Fenomén Igráček ovlivnil už několik generací a věřím, že tato tradice bude úspěšně pokračovat,“ dodal Michal Hofman.

„Výstava Fenomén Igráček ukazuje moderní figurku 21. století, kterou znaly i generace rodičů dnešních dětí. V Chocni půjde již o 71 výstavu v pořadí," informoval Zdeněk Rauš, spoluzakladatel a dlouholetý koordinátor putovní výstavy Fenomén Igráček.

„Výstava mapuje 43 let vývoje Igráčků, ukazuje ale i jeho nejmodernější inovace posledních několika let. Je zaměřena především na současnou výrobu Igráčků, nechybí zde ani ostatní výrobky pro děti od českého výrobce společenských her a hraček firmy EFKO,“ dodal Zdeněk Rauš.

„Fenomén Igráček je nově doplněn o ukázku prvních Igráčků ze 70. a 80. let, dokonce unikátních, kteří byli vyráběni v socialismu pro export. Nakoupili jsme do Fenoménu zhruba 30 starých figurek i s původními krabičkami,“ sdělila Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

„O Vánocích jistě dostala řada dětí nové hračky. Možná mezi nimi byl i Igráček. Velice bych si přál, kdyby děti nalezly na výstavě Fenomén Igráček inspiraci pro to, jak si s novými hračkami hrát. Vytvářet pro ně zajímavá prostředí, a to i vlastnoručně vyrobená. To vše je na výstavě k vidění,” řekl Miroslav Kotík, majitel a ředitel společnosti EFKO – karton s.r.o.

„Vedle těch původních Igráčků mají děti možnost vidět i ty nejnovější modely, jako například Igráček Farmář se dvěma koníky, Igráček Výpravčí nebo Igráček – Třídíme odpad, který učí děti důležitost třídění odpadu,“ doplnil Miroslav Kotík.

Traduje se, že s nápadem přišel německý designér Hans Beck na přelomu 60. a 70. let. Hračku přestavil na modelářské soutěži v Japonsku a nabídl svému kamarádovi Jiřímu Kalinovi. Ten ji polidštil s kolegyní Marií Krejchovou a vyrobili v závodě IGRA první řemeslo – zedníka. Následně se hračka uchytila na celém světě.

Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., která Igráčka nyní vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám