Hlavní obsah

Při zahájení festivalu byl podáván štrúdl a bábovka, oblíbené pochutiny známého českého spisovatele

Novinky, Jan Kaše

Anglické originály knih Karla Čapka, divadelní programy a recenze z New Yorku, Londýna a Tokia z let 1921 až 1940. To je pouze část toho, co nabízí dvě nové výstavy v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Výstava vzbudila u veřejnosti zájem

Článek

V budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje byly ve čtvrtek 3. září slavnostně zahájeny hned dvě výstavy – Život a dílo Karla Čapka a Čapek po anglicku, které zároveň odstartovaly literární festival s názvem Hovory s Čapkem. Při vernisáži nechyběla ani bábovka a štrúdl, které si spisovatel s oblibou dával ke kávě.

Zahraniční úspěch

Výstavy poutavým způsobem přibližují život a dílo tohoto velikána české literatury. Právem zdůrazňují, že Karel Čapek neslavil úspěch pouze doma, ale i v zahraničí, a to i přesto, že překládat jeho dílo, vyznačující se brilantními obraty a vypilovanou češtinou, nebylo rozhodně ničím jednoduchým.

Stal se uznávaným spisovatelem, jeho knihy se objevovaly na pultech zahraničních knihkupectví, v anglických divadlech se hrály jeho hry, jeho jméno bylo uváděno v anglických novinách a časopisech.

„Při pobytu v Anglii byl zván na přátelské čaje, obědy, večeře, ale i oficiální recepce. Byla mu nabízena možnost přednášek, veřejných vystoupení, byl žádán o interview, o články pro časopisy a noviny… Čapkova díla vyvolávala rovněž mnoho otázek. Nejen mezi běžnými čtenáři, pozornosti se mu dostalo i od odborného publika. Filosofové a vědci se na základě R.U.R. nebo Krakatitu tázali po budoucnosti vědy, člověka a morálky,“ dočteme se na výstavě.  

Anglické originály

Výstavy jsou obdivuhodné tím, že se podařilo shromáždit obrovské množství materiálů a zajímavostí, jako například originál divadelního programu hry R.U.R, hrané na Broadwayi v roce 1923, časopisecké vydání Anglických listů v časopise Bookman 1925 nebo Readers Digest 1933, první vydání hry Krakatit v Londýně a R.U.R v New Yorku či dokumenty společnosti Paramount z roku 1932 o připravovaném filmu  R.U.R.  

Bezesporu zajímavé je začíst se do anglických názvů jednotlivých Čapkových děl. Tak například Power and Glory (Bílá nemoc), The Gardener´s Year (Zahradníkův rok), War with the Newts (Válka s mloky), Letters from England (Anglické listy) či Dashenka. The Life of Puppy (Dášenka).

Zbavit svět lží

Karel Čapek si bezesporu zasluhuje pozornost i v dnešní době. Jeho myšlenky a názory nezůstaly zapomenuty v historii, ale jsou stále aktuální. A mnohdy varující.

„Bože, vrať světu pravdu! Bude to víc než smlouva míru, bude to cennější než každé spojenectví. Nikdo, žádný stát si nebudiž jist, pokud mohou být lidské vztahy korumpovány nástroji lži… Zbavit svět lži je víc než odzbrojení,“ uvedl Karel Čapek 25. září 1938.

Výstavy, které mohou vhodně doplnit i školní výuku, můžete navštívit do 2. října. Součástí festivalu jsou však i další akce - přednáška Věry Kubové Mystika bratrů Čapků (10. 9.), Literární čaj o páté (17. 9.), Maraton čtení z díla Karla Čapka (24. 9.), divadelní představení Věc Makropulos (2. 10.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám