Hlavní obsah

Při odemykání Otavy nebyla nouze o dramatické okamžiky

Novinky, Jan Kaše

Několik desítek vodáků se sjelo do Sušice na slavnostní odemknutí jejich oblíbené řeky. Někteří z nich na vlastní kůži okusili nízkou teplotu šumavské vody.

Foto: Jan Kaše

Dramatické okamžiky na jezu

Článek

V sobotu 1. dubna přilákalo slunečné počasí a příjemné teploty vodáky, kteří si nechtěli nechat ujít slavnostní odemknutí Otavy.

První účastníci začali do Sušice přijíždět hned ráno. Po dlouhé zimě se všichni těšili, až spustí na vodu své lodě a vyrazí. Dočkali se v 11.00 hodin, kdy se otočením velkého klíče Otava odemkla.

„Dneska to teče dobře,“ prohlásil jeden z účastníků.

„Otava je stejně nejkrásnější řeka, podívej, jak je čistá,“ sdělovala své dojmy žena, postávající na břehu.

Řeka se pak začala plnit vodáky, mezi nimiž přibývá dětí, což je jistě skvělá zpráva. Rovněž ženy se nevyhýbají vodáctví, dokonce se propracovávají z funkce „háčka“ (tedy osoby sedící na lodi vpředu) na zadáka.

Někteří vodáci se pokusili zdolat zdejší jez. Bohužel v jednu chvíli došlo k nečekanému převržení dvou kánoí. Hrozivě vypadající „cvaknutí“ (jak se mezi vodáky říká nechtěnému vykoupání) dopadlo dobře.

„Míro, ještě že máš teplou mikinu, viď,“ žertoval jeden z vodáků vůči druhému, který po vylezení z řeky stál celý promáčený na břehu.          

Popřejme tedy vodákům skvělou sezonu, protože co může být krásnějšího, než se nechat unášet řekou a dýchat čerstvý vzduch, prosycený tou zvláštní vůní vody, kamenů a nejrůznějších rostlin, které lemují břehy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám