Hlavní obsah

Při nočním pátrání po nezvěstném důchodci asistoval i policejní vrtulník

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžkou noc i dopoledne měli z pondělí na úterý kralupští městští i státní policisté. Pátrali totiž po seniorovi, který byl týž den zcela nově ubytován v domě s pečovatelskou službou na sídlišti Cukrovar v Kralupech, odkud odešel neznámo kam.

Foto: Martin Tlustý

Dvoumotorový Eurocopter EC-135 s nočním viděním a termokamerou kroužil nad nočním městem dlouhé desítky minut.

Článek

Policejní hlídky důkladně pročesávaly město nejdříve v přímém okolí domova seniorů, aby následně rozšířily své hledání na území celých Kralup za pomoci všech dosažitelných služebních vozidel s posádkou. Zkušené policejní hlídky nejdříve zamířily na místa nejčastěji seniory vyhledávaná.

Následně došlo i na klíčové trasy po celém městě Kralupy nad Vltavou. Protože se posádkám policejních vozidel ani přes veškerou možnou snahu nepodařilo seniora během nastávající noci rychle vypátrat, byla vzhledem k naléhavosti požádána o součinnost Letecká záchranná služba PČR s vrtulníkem Eurocopter EC-135 vybaveným nočním viděním.

Vrtulník dorazil po půlnoci, přistál na osvětleném heliportu na kruhovém objezdu v Lobečku u supermarketu Lidl, kde přibral na palubu policistu se znalostí kralupských lokalit. Poté ihned znovu odstartoval a důkladně ze vzduchu za pomoci termovize propátrával dlouhé pásy kralupské zelené vegetace i cesty a cestičky již notně vzdálené od kralupského centra.

Ovšem ani mimořádné nasazení vrtulníku ještě nepřineslo okamžitý výsledek. Proto Policie ČR hned během úterního rána zveřejnila velmi důkladný popis a fotografii pohřešovaného dvaasedmdesátiletého muže. Mužův popis byl od brzkých ranních hodin šířen místními médii, jakož i opakovaným vysíláním městského rozhlasu.

Policie ČR ihned po ránu zmobilizovala veškeré své dostupné rezervy a pokračovala v pátrání, a to i v méně přístupných místech včetně hustých zelených porostů. Vzhledem k blízkosti domova seniorů k řece Vltavě byl po ránu nasazen rovněž středočeský poříční oddíl Labe.

Před jedenáctou hodinou dopoledne se policistům podařilo pohřešovaného seniora úspěšně lokalizovat. Byl nakonec nalezen v zeleném podrostu u Dvořákovy stezky vedoucí po levém vltavském břehu z Kralup do Nelahozevsi. Stezka, která by snad v dohledné době měla projít zásadní rekonstrukcí, je zde průchozí pouze pěšky nebo na kole.

Nalezeného seniora si převzali do své péče kralupští záchranáři, kteří jej následně dopravili do nemocnice. Policie děkuje všem občanům Kralup za poznatky a postřehy, které i jen sebeméně přispěly k nalezení pohřešovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám