Hlavní obsah

Při jubilejním 15. ročníku pochodu Hledání Stromoucha vítalo jaro 601 turistů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Pivnicí U Skoby připravily na sobotu 7. března již 15. ročník oblíbeného tradičního zahájení turistické sezóny s návštěvou hradu Lanšperka pod názvem Hledání Stroumoucha.

Foto: Stanislava Dvořáková

S rázným krokem a přenosnou turistickou značkou nikdo nezabloudil, Stromoucha našel a vytyčenou trasu úspěšně zdolal.

Článek

Slovutný hrad zvaný Lanšperk, v kraji září jak vzácný šperk. Tak praví poezie Limerik plných turistiky s textem Evy Biedermanové a kresbami Michala Červenky, ale i všichni, kdo tuto oblast navštívili. Přidají-li se Pohádky lanšperského hradu od Radima Duška, Libora Kubišty a Petra Žitného, je objeven i skřítek Stromouch.

Hrad Lanšperk je zřícenina středověkého hradu z 13. století, na které se začal silně projevovat zub času. To nenechalo lhostejnými čtyři spolužáky ústeckého gymnázia - Radima Duška (nyní ředitel archivu), Libora Kubištu (ekonoma), Evu Biedrmanovou (učitelku) a Evu Vaňkovou (advokátku) a na pomoc opravám a údržbě hradu založili o. s. Sbor pro záchranu hradu Lanšperka. Od roku 2000 Sbor doplnili o činnost propagační a kulturní a pořádání pochodů s důrazem na poznávací a vzdělávací přínos turistiky.

O oblibě jarního pochodu svědčí účast, která od první akce s 131 účastníky vzrostla na letošní počet 601 zapsaných pochodníků. Přitom nutno připočítat velký počet čtyřnohých rodinných přátel a mazlíčků - a miniúčastníky, kteří trasu absolvovali v kočárcích.

To je zároveň uznáním a pobídkou několika členům Sboru, kteří svoji dobrovolnickou činnost, vyjádřenou bezpočtem hodin práce, stále obohacují dalšími nápady. Z 15. ročníku si tak každý účastník kromě tradičního účastnického listu, turistických vizitek, pochodnického vydání Sborového listu a tradičního doma pečeného perníčku odnesl sborníček literárních Limerik na pochodu a zmenšeninu přenosné turistické značky. 

Jako obvykle největší zájem byl o trasy 10 a 15 km vhodných pro rodiny s dětmi a turisty vyššího věku se strečinkovými holemi. Hlavním motivem byla probouzející se jarní příroda, u 15 km trasy doplněná v Černovíře prohlídkou kaple sv. Gottharda z roku 1851. Trasu 10 km absolvovalo 201 zaregistrovaných pochodníků a 15 km 220.

Náročnější trasy doplněné o prohlídku historických památek v Knapovci, Skuhrově, Dl. Třebové a pomníčku U zabitého na Andrlově chlumu absolvovalo 25 km 86, 35 km 40 a 50 km 35 sportovních turistů, kteří využili možnosti orazítkování své knížky pochodových záznamů o absolvovaných kilometrech v roce 2015. Hvězdicově jich došlo 19.

Kontrolní stanice byly dvě. První na Lanšperku za přítomnosti skřítka Stromoucha a druhá pro delší trasy na Třebovských stěnách. Cílem pro všechny byla Pivnice U Skoby.

Jarní pochod získal za uplynulých patnáct let takový věhlas, že Stromoucha hledají turisti z celé České republiky, včetně velkých měst jako je Praha, Plzeň, Brno, Ostrava, Hodonín, Ústí nad Labem, Chomutov, Jirkov, Tábor a mnoho dalších. Zahraničními účastníky se stali Kvetoslav Lumtzer z Popradu a Pavol Starigazda z Humenného a Angličan Jens Peter Froning s českou přítelkyní.

I věkové zastoupení bylo napříč všemi generacemi. Nejmladšími byli tři ročníky 2014 Alexandra a Antonín z Ústí n. O. a Eliška z Jablonného n. O. Nejstarším byl Rudolf Fibigar (ročník 1933) z České Třebové.

Reklama

Výběr článků

Načítám