Hlavní obsah

Při automobilové honičce zemřel jeden ze zlodějů

Novinky, Leona Roháčková

Na lup do chaty v Hraběšicích se o víkendu vydali tři muži z Opavy. Na základě signálu bezpečnostního systému vyslal majitel k objektu policisty. Dva zloději ujeli, třetí byl zadržen. Jednoho z nich zastavila po dramatické honičce o několik desítek kilometrů dál nehoda, při níž přišel o život.

Foto: PČR Šumperk
Článek

"Do chaty vnikli dva muži z Opavy ve věku 29 a 27 let v době od 16. do 17. listopadu. Odcizili vířivou vanu, elektrický gril, dřevěný kulečník, chladicí box na víno, dva barevné televizory, krbová kamna, části sauny, 12 elektrických přímotopů, sklokeramickou desku a postele v hodnotě 210 tisíc korun," uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík s tím, že na místě se nacházel ještě další muž.

Majitel chaty dostal v sobotu kolem dvaadvacáté hodiny signál na mobilní telefon, že se v objektu něco děje. Na místo přivolal policejní hlídku, která zde našla dodávku a Škodu Octavii.

"Policisté vyzvali řidiče dodávky, aby vypnul motor a vystoupil. Muž ale na opětovné výzvy nereagoval a snažil se z místa nehody ujet. Přitom najel do policisty, kterého odhodil na krajnici. Druhý policista použil varovného výstřelu, i přesto se vozidlo nepodařilo zadržet," dodal mluvčí s tím, že ani jeden z policistů nebyl zraněn.

Podařilo se jim zadržet dalšího z mužů, třetí pachatel ale nastoupil do škodovky a scénář se opakoval. Ani on nereagoval na výzvy policistů, najel do nich a ujel. Hlídka se okamžitě dala do jeho pronásledování. Muž ujížděl směrem na Rýmařov přes Skřítek, a po celou dobu do policejního vozu najížděl. Policisté po pronásledovaném vozidle celkem čtyřikrát vystřelili, přesto řidič nezastavil a velmi riskantní jízdou se snažil ujet. Dramatická honička skončila po šestatřiceti kilometrech v Janovicích, kde sedmadvacetiletý muž nezvládl řízení a havaroval.

"Při nehodě utrpěl vážná zranění, kterým na místě přes veškerou snahu policistů podlehl," konstatoval Bednarčík.

Policistům ze Šumperka vyjeli na pomoc i policisté z Rýmařova, zloděje už ale živého nepotkali. "Řidič jedoucí se Škodou Octavia od Staré Vsi nepřizpůsobil rychlost vozidla svým schopnostem a vlastnostem vozidla. Po projetí mírné levotočivé zatáčky dostal s vozidlem smyk, vyjel do levé poloviny komunikace a následně narazil do sloupu elektrického vedení a do zdi místní restaurace. Zemřel na místě na následky těžkého poranění hlavy," dodala Ivana Křištofová z bruntálské policie. 

Policisté následně zjistili, že vůz, ve kterém zemřel, byl odcizen. Neznámý řidič dodávky a 29letý muž z Opavy, kterého policisté zadrželi u chaty, jsou podezřelí z trestného činu násilí proti úřední osobě. 

V současné době je celý případ stále v šetření policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů, nehodu nadále šetří dopravní inspektorát Bruntál.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám