Hlavní obsah

Prezident Miloš Zeman navštívil Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci cest po krajích České republiky prezident Miloš Zeman navštívil ve čtvrtek 12. září město Ústí nad Orlicí, kde se odpoledne setkal na Mírovém náměstí s občany města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Prezident republiky Miloš Zeman doprovázený pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým a ústeckým starostou Petrem Hájkem se pozdravil s občany města.

Článek

Na pozvání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického navštívil prezident Miloš Zeman, v rámci cest po krajích České republiky, ve dnech 11.  - 13. září východočeský region.

Cílem návštěvy byla čtyři města, a to Pardubice, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Moravská Třebová. Pracovní program byl zaměřen na setkání se zástupci samosprávy, významnými zaměstnavateli a občany. Jednání byla zaměřena na problémy, s kterými by mohl prezident konkrétně pomoci a v rámci pracovních cest do zahraničí otevřít přístup na nové východní trhy.

Čtvrtek 12. září patřil návštěvě města Ústí nad Orlicí, která byla zahájena v objektu SOR v Libchavách. Tato společnost je významných českým výrobcem městských, meziměstských a turistických autobusů, včetně elektrobusů a hybridních autobusů.

Dalším bodem programu bylo setkání s občany v 16.30 hodin na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí. Přípravy na klidný a bezpečný průběh této vzácné návštěvy začaly více než hodinu před plánovaným začátkem, kdy byl policií uzavřen průjezd náměstím, psovod s cvičeným psem prověřili techniku i přiléhající zákoutí. Přicházející občany na náměstí vítal na tribuně koncert skupiny Black band místní ZUŠ.

Napjaté očekávání bylo v souladu s programovým harmonogramem ukončeno příjezdem kolony aut doprovázejících vládní vozidlo s prezidentem Milošem Zemanem. Po uvítání starostou města Petrem Hájkem se společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým odebrali na tribunu, kde se prezident pozdravil s občany. V krátkosti je seznámil s problémy současné doby, jejich optimálním řešením a pomocí, kterou mohou občané přispět.

Hned v úvodu "Oušťáky" potěšil přiznáním, že i on je tak trochu patriot. Jeho dědeček byl železničním přednostou na místním nádraží, takže z dětství mu zůstala vzpomínka na tuto starou budovu a z krásného okolí na Andrlův chlum. Otázka zachování této budovy nádraží, která je stále ožehavým tématem, byla tímto přiznáním okamžitě otevřena. Samozřejmostí bylo vysvětlení, že nelze radit na základě osobního zaujetí, to si musí rozhodnout obyvatelé sami. I ostatní společenské, hospodářské a politické otázky současného dění byly podány s nadhledem, skutečnými možnostmi, ale i optimistickou vizí.

V tomto duchu se pak odvíjela i navazující veřejná diskuze. Sice bez psaného konceptu, ale s absolutní znalostí byly zodpovězeny všechny dotazy v přátelském i odborném podání. Vedle osobního pozdravení některých diskutérů se školní děti zejména ptaly na dojem, který město na hlavu státu udělalo. U starších to byly dotazy týkající se zdravotnictví, rozvoje města i sociální problematiky. 

Po diskusi se všichni z tribuny odebrali do obřadní síně radnice, kde následovalo setkání se zastupiteli města a přizvanými hosty.

Závěr návštěvy pak proběhl v Orlickoústecké nemocnici, kde následovala diskuze na téma krajského zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám