Hlavní obsah

Preventivní akce v Ostravě upozornila na časté chyby chodců

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

V úterý 25. února uspořádala Městská policie Ostrava preventivní akci zaměřenou na bezpečnost provozu, zejména chodců v prostoru zastávky tramvají u Kotvy a Luny v Ostravě-Výškovicích.

Foto: Josef Zajíc

Zde musí chodec počkat. Ulice Čujkovava a Výškovická.

Článek

V letošním roce to byla již osmá předjarní bezpečnostní preventivní akce Městské policie Ostrava zaměřená na bezpečnost provozu, zejména chodců na přechodech přes frekventované ulice. Především jde o ochranu chodců před nenadálými střety s motorovými vozidly při přecházení ulic.

„Akci provádíme víceméně celoročně. Cílem je chránit obyvatele Ostravy před dopravními nehodami - střetů chodců s motorovými vozidly přibývá. Kromě dohlížení na bezpečnost chodců s nimi také komunikujeme. Hovořili jsme především o bezpečném přecházení vozovky, důraz byl kladen rovněž na viditelnost chodců. Vysvětlovali jsme jim, že pokud za snížené viditelnosti nejsou vybaveni reflexními prvky, ohrožují sami sebe. Proto strážníci kolemjdoucím rozdávali rovněž reflexní pásky a reflexní odznaky,” informoval Ing. Michael Beneš z úseku prevence a propagace a tiskový mluvčí Městské policie Ostrava.

Bezpečnostní akce se letos konala již na sedmi místech Ostravy. Strážníci vždy byli na frekventovaných křižovatkách, zastávkách MHD a přechodech ve Slezské Ostravě, v Ostravě-Porubě dvakrát, naposledy na Hlavní třídě na kruhovém objezdu. Byli také v Ostravě-Hulvákách. Informovali chodce také na ulici Českobratrská u Husova sadu.

Osmou preventivní akcí zaměřenou na BESIP prováděli strážnice a strážníci u zastávek tramvají Kotva a Luna v Ostravě-Výškovicích. I tam při vystupování z tramvaje poměrně dost chodců přecházelo na frekventované ulici jinde než přes přechody.

Jedna žena, která přecházela mimo přechod, byla upozorněna na možnou pokutu až 2000 korun, ale především na možnost střetu s motorovými vozidly, která v té době měla zelenou. Žena uznala svou chybu a strážníkům se omluvila.

„Jak jsem již řekl, akce je především preventivní a výchovná. Není účelem lidi v tomto případě pokutovat, ale připomínat jim, že se jedná o jejich bezpečnost. Častými problémy jsou nedostatečné rozhlédnutí před vstupem na vozovku. Mnozí při přechodu vozovky telefonují, nebo se věnují mobilu, mají sluchátka na uších a neslyší přijíždějící dopravní prostředek,” dodal Michael Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám