Hlavní obsah

Prevence stresu byla tématem odborné konference ústecké zdravotnické a sociální školy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší odborná škola a Střední škola zdravotnická a sociální v Ústí nad Orlicí uspořádala 23. října již XI. odbornou konferenci na pomoc pracovníkům z oborů zdravotnické, sociální a pedagogické práce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zájem účastníků o odbornou konferenci "Prevence stresu aneb jak se nezbláznit" zcela zaplnil přednáškový sál.

Článek

Stres v dnešní moderní společnosti je téměř každodenním společníkem člověka od útlého věku až po poslední okamžiky života. Jeho faktory psychické (úzkost, deprese), sociální (týrání, šikana, kouření, alkoholismus), traumatické (úmrtí, rozvod, nemoc), i dětské (týrání, zneužívání, školní zátěž, nepříznivé podmínky v rodině), zasahují do všech oblastí lidského bytí.

Neřešené napětí a nervozita může vést k dlouhodobým psychickým i fyzickým potížím. Odhalení těchto problémů nabízí různé obory práce s lidmi. Zde pak záleží na zkušenosti, odborné způsobilosti a praxi zdravotních sester, sociálních a pedagogických pracovníků.

Z tohoto poznatku vychází Vyšší odborná škola a Střední škola zdravotnická a sociální v Ústí nad Orlicí, která mimo dokonalé přípravy svých studentů zajišťuje další vzdělávání těchto pracovníků Pardubického kraje.

Letošní odborná konference s tématem "Prevence stresu aneb Jak se nezbláznit" s garancí Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, ministra zdravotnictví ČR, a akreditací MŠMT v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků absolvovalo 135 účastníků, z toho 77 zdravotníků, 42 sociálních a 16 pedagogických pracovníků. Vzhledem k pověstné úrovni těchto konferencí přijeli zájemci i z Rychnova nad Kněžnou a z fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nosným tématem byla přednáška PhDr. Jiřiny Šiklové, CSc., z Prahy, na kterou navázali se svými zkušenostmi se stresem Mgr. Radek Mathausser, profesionální záchranář a Mgr. Roman Keleman z ARO IKEMu, s poznatky ze Saudské Arábie. Důležitost včasné pomoci pak potvrdila Alice Hladíková, zdravotní sestra IKEMu z Prahy.

Zásluhou ředitelky pořádající zdravotnické školy Mgr. Marie Klementové a koordinátorek vzdělávacích akcí, učitelek Mgr. Leony Červínkové a Mgr. Vlasty Beranové si 135 absolventů školení odneslo certifikát o doplnění kvalifikace pro jejich náročnou práci.

Rozloučením byla informace a pozvání na konferenci v roce 2020, která na základě potřeb a zájmu současné společnosti se opět bude týkat otázek kolem stresu. Mezi lektory budou nejvýznamnější osobnosti z řad zdravotníků jako prof. MUDr. Jan Pirk, DrCs., český kardiochirurg, dlouholetý předseda Kardiocentra IKEMu v Praze a řádová sestra Angelika Pintířová, která byla jednou z pečovatelek, které se staraly o prezidenta Václava Havla v závěru jeho života.

Reklama

Výběr článků

Načítám