Hlavní obsah

Přes Vařákovy paseky vedl cyklistický závod už podvanácté

Novinky, Ludmila Brousilová

Uplynulou sobotu se jel v Horní Lidči již dvanáctý ročník cyklistického závodu Vařákovy paseky. Absolutním vítězem se stal Milan Zvonek z Valašských Klobouk. Trať o délce devětatřicet kilometrů vedoucí v horském terénu zdolal za 1:11:49. Nejrychlejší ženou v cíli byla Lucie Javorová.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

Soutěž odstartovala v 10 hodin. Síly mezi sebou přijela poměřit devadesátka cyklistických nadšenců nejen ze Vsetínského regionu. Dorazily například sportovní týmy z Holešova, a také ze slovenských Dohňan. Pro muže byla připravena trať v délce devětatřicet kilometrů, ženy jely závod dlouhý jednadvacet kilometrů.

„Závod vedl ze sportovního areálu kolem hřiště, školy, dále směrem na místní „baráky“, Lačnov a Vařákovy paseky. Na cyklisty čekalo stoupání k vysílači přes Vařákovy paseky až na Bařiny. Tam se trať vracela zpět a závodníkům dávala tušit, že právě zde je nemine nejprudší stoupání,“ uvedl za organizátory Pavel Petrůj.

V kategorii žen nad čtyřicet let byla nejlepší cyklistkou Bohunka Petrůjová z Horní Lidče. Jednadvacet kilometrů zajela v čase 00:53:40. Muže závodící nad padesát let překonal Stanislav Javora. Slovenský závodník Zdeno Zeman, byl s časem 1:15:23 nejlepší v kategorii mužů do devětačtyřiceti let.

Absolutním vítězem celého závodu, který dojel do cíle s nejlepším časem, byl Milan Zvonek z nedalekých Valašských Klobouk. Trať spadající svou náročností do kategorie půlmaratonu zvládl za 1:11:49. Jak nejlepší cyklista prozradil, v letošním roce má najeto už více než tisíc kilometrů. Kromě poháru pro vítěze na něj jako hlavní cena čekala bečka piva, kterou tradičně do soutěže věnuje starosta obce Horní Lideč. „Děkuji a jak je tradicí, bečka zůstává k dispozici pro všechny závodníky a kamarády,” řekl ještě na stupních vítězů Milan Zvonek.

Mezi ženami zajela závod s nejlepším časem Lucie Javorová, následovala ji na druhém místě Bohunka Petrůjová a Kateřina Zemánková na třetí pozici.

V rámci cyklistického závodu Vařákovy paseky soutěží i děti do čtrnácti let. Nejedou trať jako dospělí závodníci, ale je pro ně vytvořen zvláštní okruh kolem budovy místní základní školy. Vloni se tato dětská soutěž, na kterou mohou vyrazit skutečně i ti nejmenší, jela poprvé. O letošní druhý ročník soutěže malých cyklistů, byl velký zájem. Dětí bylo víc než devadesát. Podle věku mohli chlapci a děvčata soutěžit hned v deseti kategoriích.

„Chtěl bych poděkovat všem organizátorům a lidem, kteří závod pořádali nebo zajišťovali. Jsme si vědomi také toho, že naše soutěž nebyla s organizačního hlediska dokonalá. Jakékoliv nedostatky během ní jsou pro nás poučením do příštího ročníku,” uvedl starosta obce. A dodal: “Začínáme mít závody dva: pro dospělé a pro děti. A za to jsem rád. Cyklistický závod Vařákovy paseky se tak otevřel všem věkovým kategoriím".

Reklama

Výběr článků

Načítám