Hlavní obsah

Přes tisíc lidí si prohlédlo Národní dům, zájem byl enormní

Novinky, Lucie Balcarová

O prohlídku opraveného secesního Národního domu, dnes domu Pod Zeleným dubem v Bohumíně, byl při nedělním dni otevřených dveří enormní zájem. Zrekonstruovanou kulturní památku si prohlédlo přes tisíc lidí. Přesto se na všechny nedostalo. Město proto připravilo další den otevřených dveří.

Foto: Pavel Čempěl

Komentované prohlídky absolvovalo přes tisíc zájemců.

Článek

„Zájem byl obrovský a předčil naše očekávání. Domem prošlo dvakrát více lidí, než s čím jsme počítali. Museli jsme postupně i navýšit množství lidí ve skupinkách. Nakonec nestačilo ani to, operativně se nakonec zdvojnásobil i počet průvodců, abychom stihli všechny zájemce odbavit. A přesto se na některé nedostalo, což nás samozřejmě velice mrzí. Proto jsme se po dohodě s provozovateli dohodli ještě na jednom termínu,” řekl místostarosta Igor Bruzl.

Dodal, že bohužel není možné celý objekt otevřít volně pro veřejnost bez organizovaných prohlídek. „Musíme chránit majetek nás všech. Hotel je plně vybavený a nemůžeme dopustit, aby se z něj něco ztratilo. Už v neděli jsme přes organizaci zaznamenali náznaky vandalství a pokusy o proniknutí do míst, která nebyla pro veřejnost otevřena,” dodal místostarosta.

Další možnost prohlédnout si opravený dům Pod Zeleným dubem budou mít zájemci v neděli 20. září, kdy na nedalekém starém hraničním mostě do Polska proběhne tradiční Jarmark na hranici. Objekt se pro veřejnost otevře opět od 9 do 17 hodin.

Ve dvacetiminutových intervalech pak budou opět průvodci provázet skupinky celou budovou. Projdou suterénem, infocentrem, hotelovou částí, uvidí taneční sál. V restauraci se bude ve smyčce promítat dvanáctiminutový dokument o přestavbě domu. V infocentru budou vidění také výstavy týkající se starobohumínských zvonů, meandrů Odry a poutního místa. Prohlídky opět zajistí městská agentura K3 Bohumín.

„V den otevřených dveří nabídneme hostům opět kávu, limonádu i naše speciální pivo Oderberg. To pro nás vaří rodinný minipivovar ze Skřečoně,“ uvedl manažer hotelu a restaurace Pod Zeleným dubem Krzysztof Gawliczek. Nefiltrovaný nepasterizovaný 12° ležák Oderberg získal jméno podle dobového pojmenování Bohumína. V souvislosti s pivem chystají provozovatelé hotelu a restaurace v jeho suterénu také populární pivní lázně.

O týden dříve, v pátek 11. září večer, se hotel Pod Zeleným dubem vrátí do prvorepublikových časů a éry kabaretů. Na zájemce čeká první společenská akce, a to svět fakírů, kouzel a akrobacie v podobě kabaretu.

„Hosté v sále budou sedět u stolů, objednávat si jídlo či pití a sledovat vystoupení na pódiu. Na něm se představí orientální tanečnice, kouzelníci a iluzionisté. V programu nebude chybět vzdušný balet nebo fakírská show,” řekl za pořadatele Karel Balcar, ředitel K3 Bohumín s tím, že k dispozici jsou poslední volná místa. Vstupné je 250 korun.

Jediná secesní budova v Bohumíně je památkově chráněna od února 2006. Zchátralou památku odkoupilo město od soukromého majitele v roce 2008 za 6,5 miliónu korun. Generální obnova za 52 miliónů korun začala v říjnu 2013. Její součástí byl i archeologický průzkum, který probíhal v suterénu a ve dvoře. Opět je zde restaurace a hotel s tanečním sálem, v přízemí vyrostlo infocentrum, v suterénu bude fungovat muzeum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám