Hlavní obsah

Přes sedmdesát památek chystá Hradozámeckou noc plnou překvapení

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popáté se uskuteční poslední srpnovou sobotu Hradozámecká noc, pořádaná za podpory Národního památkového ústavu. Letos se do ní zapojilo 74 kulturních památek. Rok je u památkářů ve znamení rodu pánů z Kunštátu, hlavně pak Jiřího z Poděbrad. Proto hlavní oslavy ponese zámek Kunštát.

Foto: archiv NPÚ

ilustrační foto z minulého ročníku

Článek

Poslední srpnová sobotní noc znamená už tradičně vrchol prázdninové sezóny, který Národní památkový ústav slaví nočním otevřením řady hradů a zámků s komponovanými programy, divadlem, hudbou, světelnými efekty a dalšími akcemi plnými romantiky.

Letos, kdy se Hradozámecká noc uskuteční již popáté, bude jejím centrem státní zámek Kunštát. Lidé však mohou přijít oslavovat na dalších 73 hradů a zámků a klášterů.

Od šermířů po příjezd krále

Letošní rok se nese ve znamení pánů z Kunštátu, akce je pojmenována Kolébka sjednocené Evropy. Uplynulo pět set padesát let od mise husitského krále Jiřího z Poděbrad, který oslovil západoevropské panovníky s nabídkou sjednocení Evropy. Idea se ale nelíbila, zejména ve Francii, navíc Jiří měl stále potíže při panování v Čechách.

Oslavy na zámku Kunštátě vypuknou již ve 14 hodin; celé odpoledne bude nabité  divadelními představeními, šermířskými souboji a vystoupením fakírů. Můžete si vyzkoušet mušku při střelbě na dobové střelnici, prohlédnout si za doprovodu mistra Matěje katovské náčiní a zažít atmosféru ve vojenském ležení. Znít k tomu bude dobová hudba i košilaté boccacciovské historky.

„Po 18. hodině přijede na Kunštát král Jiří z Kunštátu a Poděbrad se svou družinou; k oslavám se připojí a nechají se rozptýlit turnajem, šermíři, kejklíři a úderem půlnoci velkou ohňovou show a ohňostrojem,“ informovala mluvčí NPÚ Mgr. Jana Tichá.

Objekty zapojené do Hradozámecké noci jsou roztroušeny po celé republice, určitě si vyberete ten svůj v okolí. Jen aby bylo dobré počasí, řada akcí bude pod širým nebem.

Reklama

Výběr článků

Načítám