Hlavní obsah

Přerovská autorka vydává čtvrtou knihu pro děti s rozštěpem obličeje

• Aktualizováno
Novinky, Romana Nitková

Návrat z minulosti, tak se jmenuje nová kniha Přerovanky Martiny Kolískové, která vstoupí na knižní trh koncem měsíce května. Autorka se k tématu rozštěpu dostala hříčkou osudu před 13 lety, kdy se jí narodilo vytoužené třetí dítě, dcera Lenka. Lenka se však narodila s rozštěpem.

Foto: Lenka Hatašová

Autorka knihy Návrat z minulosti Martina Kolísková a její dcera Lenka

Článek

„Bylo to hodně těžké období, ale nehorší pro mě byl nedostatek informací. Mimo těch pár vět, co mi řekli lékaři v ordinaci rozštěpového centra, jsem se neměla kde dozvědět, jaká léčba dceru čeká, jen jsem se dohadovala, jestli bude muset to či ono podstoupit," otevřeně se svěřila Martina Kolísková.

Při hledání odpovědí na své otázky narazila na internetu na fórum nově vzniklého občanského sdružení Šťastný úsměv, kam se časem zapojila aktivně a kolem roku 2010 již byla zvolena do výboru, kde působí dodnes.

„Právě osobní zkušenosti, ale i ty sdílené od ostatních rodičů, mě přivedly k napsání příběhu pro děti, které vstupují do nejnáročnějšího věkového období, do puberty. Motivací mi byla moje dcera Lenka a taky talentovaná ilustrátorka plánované knížky Barbora Naomi Vavrlová. Slečna, která se sama narodila s oboustranným rozštěpem a v životě to zatím neměla tak úplně snadné. Knížka by měla děti nejen pobavit, ale zároveň jim odkrýt tabu jménem rozštěp. Naopak dětem, které se s rozštěpem narodily, a v tomto věku nejhůře akceptují náročnou léčbu, by jim měla ukázat, druhou stranu mince. Tedy počátek minulého století, kdy léčba u nás byla v plenkách a také současnou situaci v rozvojových zemích. Název této plánované knížky bude Návrat z minulosti,“ uvedla Kolísková.

V tuto chvíli je vše však na samém počátku. Kniha existuje ve formě rukopisu a návrhu ilustrace pro obálku a pro samotné vydání jsou potřeba finance. Autorka a manažerka projektu se rozhodla pro získání prostředků využít HITHIT.cz. „Vytvořila jsem projekt, kterým chci oslovit co nejvíce lidí, aby se našli ti s dobrým srdíčkem, kteří si vyberou některou z odměn a pomůžou tak na svět knížce, která má nemalý cíl - pomoci s osvětou a detabuizací rozštěpu a pomoci dětem s rozštěpem pochopit, že vytrvat v léčbě stojí za to," doplnila Kolísková.

Projekt HITHIT.cz propojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. Je to nová, inspirativní forma propojení obchodníků s klienty. Jak to celé konkrétně funguje? „Je to snadné. Zájemce si vybere odměnu a uhradí ji na účet HITHIT. Pokud bude projekt 100procentně úspěšný, bude částka snížená o poplatky a DPH, přepsána na můj účet. Za získané peníze nechám vytisknout knížky a rozešlu odměny. Pokud se podaří získat plnění nad 100 procent, nechám vytisknou více knížek pro více dětí,“ upřesnila Kolísková.

Projet dosáhl během 4 dnů po spuštění 100procentní úspěšnosti. Už dnes je tedy jisté, že kniha vyjde. „Jsem všem nesmírně vděčná, že projekt podpořili, ještě tomu pomalu ani nemohu uvěřit. Je to prostě úžasné. Už jsem se domluvila s kolegyněmi ve Šťastném úsměvu na vydání knížek pro „děti ze Šťastného úsměvu“ z peněz, které se podaří získat navíc. Tedy z případného plnění nad 100 procent. Bylo by určitě hezké, kdyby je kniha mohla doprovázet na cestě k operaci čelisti,” sdělila autorka.

Další informace: https://www.hithit.com/cs/project/4672/navrat-z-minulosti-tajuplna-fantasy-postizene-divky 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám