Hlavní obsah

Přerov bude již podruhé hostit závod strongmanů střední váhy světového formátu

Novinky, Romana Nitková

V neděli 11. srpna se v parku Michalov v Přerově uskuteční závod strongmanů střední váhy - European Ultimate Strongman Championship u105kg 2019.

Foto: Aleks Mirić

European Ultimate Strongman Championship u105kg 2019

Článek

Akce spadá pod organizaci Strongman Czech U105, která má za sebou úspěšnou loňskou premiéru na moravské půdě, a sice World Championship, a také letošní obdobu světového poháru, který hostil Pivovar Litovel v červnu tohoto roku.

Spolumajitelem asociace Strongman Czech U105 je nejznámější český strongman a patron kategorie U105kg Jiří Tkadlčík: „Jsem strašně rád, že máme možnost díky světové asociaci Ultimate Strongman opět uspořádat závod podobné velikosti. Přestože jsme promýšleli různé varianty, i letos jsem se rozhodl pro moje rodné město Přerov, ve kterém mám spolu s Olomouckým krajem velkou podporu,” uvedl třicetiletý mistr světa, který vloni jako strongman, právě v rodném Přerově, získal titul Nejsilnějšího muže světa střední váhy.

Dvanáct závodníků z celé Evropy se tedy už tuto neděli utká o titul Nejsilnějšího Evropana a nebude to opět vůbec lehké. O čemž svědčí také výběr disciplín, které jsou letos opět mimořádně komplexní a prověří dokonale siláky ve všech aspektech.

Závod odstartuje ve 14 hodin během s 410kg jařmem na 15 m, kdy závodník cestou zpět odnese 130kg sandbag a vyloží ho v co nejkratším čase na stůl vysoký 120 cm. Druhá disciplína pak naopak zaujme spíše příznivce maximální síly. Závodník bude mít za úkol jednou rukou dostat nad hlavu jednoručku o co nejvyšší váze. Startovní váha je 90 kg, postupně se bude přikládat na 100, 110, 115 a 122 kg, dokud nezůstane poslední úspěšný závodník.

Tahovou sílu pak prověří deadliftová kominace tří činek: tlusté axle osy o váze 300 kg, klasické osy s 320 kg a dlouhé elephant osy s 340 kg.

Opravdový oříšek však přijde až jako předposlední disciplína. „Super medley”, jak napovídá název, jedná se o kombinaci několika prvků, které na téméř samotný závěr závodu prověří fyzickou zdatnost i sílu závodníků. Ti budou muset nejprve vyložit na 120 cm vysoký stůl betonovou kouli o váze 130 kg, dále běžet 15 m se dvěma kufry, z nichž bude mít každý 135 kg, zpět pak ponesou tzv. hussafel neboli náhrobní kámen o váze 145 kg. Tím ale medley nekončí. Na řadu přijde ještě deadlift o váze 285 kg a 135 kg loglift (dřevěná kláda nad hlavu), oboje na jedno opakování.

Třešničkou na dortu bude poslední „Viking press” - disciplína zaměřená na ramena, kdy bude na 20kg konstrukci naloženo 160 kg v kotoučích a závodník bude mit za úkol udělat co největší počet opakování za minutu.

Jen 7 dní před přerovským závodem si 4. srpna "odskočil” Jiří Tkadlčík z tréninku na Mistrovství Evropy asociace Official Strongman do anglického Rotherhamu , kde vyhrál titul Mistra Evropy strongman u105kg pro letošní rok, a naznačil tak skvělou formu.

Jen 7 dní před přerovským závodem si 4. srpna "odskočil” Jiří Tkadlčík z tréninku na Mistrovství Evropy asociace Official Strongman do anglického Rotherhamu , kde vyhrál titul Mistra Evropy strongman u105kg pro letošní rok, a naznačil tak skvělou formu.

Evropských her, ve kterých Tkadlčík bodoval, se zúčastnil i nejznámější držitel titulu Nejsilnější muž světa all time a světového rekordu v deadliftu 500 kg Eddie Hall. „To mě samozřejmě nesmírně motivovalo, ukázat se před Eddiem, protože on je skutečná legenda. Myslím, že i díky němu jsem vydržel bojovat do poslední sekundy a dokázal tak zvrátit druhé místo, které mě provázelo nejen v závodě, ale vlastně už od World Cupu v Kazachstánu,” doplnil Tkadlčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám