Hlavní obsah

Přerov bude hostit Blues nad Bečvou, první ročník festivalu křtěného vodou a pivem

Novinky, Robert Rohál

Ve dnech 2. a 3. srpna se bude v Přerově konat první ročník festivalu Blues nad Bečvou, který nabídne plejádu tuzemských i zahraničních kapel.

Foto: archiv Robert Rohál

Do Přerova dorazí i Dave Herrero & the Hero Brothers Band z USA.

Článek

Myšlenka uspořádat bluesový festival v Přerově není nová a díky souhře příznivých okolností se konečně mohla začít naplňovat. Jedním z podnětů k realizaci byla nabídka polských organizátorů festivalu Blues nad Bobrem v rámci partnerství "přeshraniční" spolupráce programu Euroregion Nisa, avšak pozitivním faktorem byla také podpora Kulturních a informačních služeb města Přerova.

Pro pořádání této a dalších kulturních akcí byl nově založen Nadační fond Blues na Bečvou.

Stejně jako v Polsku jméno řeky Bóbr v názvu festivalu, ani na české straně není použití jména řeky Bečvy v názvu festivalu samoúčelné. Tato symbolika vyjadřuje vizi řeky spojující lidi, muzikanty, stejně jako je spojuje bluesová hudba. Na symbolice řek spojujících města, kraje a státy je také do jisté míry postavena koncepce dramaturgie festivalu. Proto byly organizátory osloveny bluesové skupiny pocházející z Čech, Moravy, Slovenska i Polska, které řeky symbolicky spojují.

Jako každý správný festival i Blues nad Bečvou bude mít své zahraniční hvězdy. Těmi letošními budou Dave Herrero & the Hero Brothers Band z USA a v Přerově již z předešlých vystoupení známá rodačka z Detroitu Joyce Hurley, která tentokrát vystoupí s bluesovým repertoárem. Z dalších zahraničních hostů pak dorazí slovenští Bluesweiser a z partnerského festivalu Blues nad Bobrem kapela Workshop Combo BnB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám