Hlavní obsah

Přepyšské kormidlo poprvé s mezinárodní účastí a nejvyšším počtem plavidel

Novinky, Dana Ehlová

Nejvyšší počet přihlášených, první mezinárodní posádka v soutěži, nejbohatší doprovodný program – to byl devátý ročník soutěže netradičních plavidel O přepyšské kormidlo, který v sobotu 24. srpna v mnohém přepsal svoji historii.

Foto: Dana Ehlová

Homer a Marge Simpsonovi tzv. nevytáhli paty z domu a na loď si vzali celý obývák.

Článek

Přepyšské kormidlo má dvě kategorie – do 15 let a dospělých. V té první se zaregistrovaly lodě Neandrtálec, Čapí hnízdo, Skautky a Kat Mydlář a mezi dospěláky SOS, Černý bůh, Osada špekáčků, Simpsonovi, Hrabě Drákula, Ano, šéfe a Tiger I.

Ten, kdo se v čase závodu nepohyboval na břehu rybníka Dvorský v Přepychách, si jen těžko dokáže představit, co všechno bylo nejprve v depu a poté na vodní hladině během závodu k vidění.

Pojďme ale popořádku. Jako tradičně závod začal přehlídkou lodí, kdy porota udělovala první body. A pak se už pozornost přenesla na hladinu rybníka. Zatímco mamutem hlídaný Neandrtálec vyrazil „do boje“ oblečen velmi spoře pouze do kůží z ulovené zvěře, vlastník Čapího hnízda se „vyfikl jako ze žurnálu“ a podle skutečného vzoru si neopomněl vzít ani stylovou kravatu, i když rtuť překročila třicítku.

To Skautky v krojích si zřejmě odskočily přímo z tábora, o čemž svědčil stan, stožár s vlajkami, kytara i připravená pagoda. Z posledního účastníka kategorie do 15 let - kata Mydláře se šibenicí, sekerou, špalkem a několika lebkami na palubě - šla hrůza na dálku, natož když dorazil ke břehu. Členům jury doslova přecházel zrak nejen nad kreativitou, ale i nad šikovností „závodníků“ při zdolávání tratě na rybníku Dvorském a body nešetřili.

Mezi dospělými vyrazila na trať první osádka, vysílající zoufalý signál SOS, u níž měli všichni přihlížející obavu, že se potopí hned na startu. Opak byl pravdou, neboť nakonec zdolala trasu úplně nejrychleji. Potom následovala souprava dokonce dvou plavidel nazvaná Černý bůh, která přepisovala historii soutěže svojí mezinárodní, ze dvou třetin zaoceánskou, posádkou – přímo na hladinu se snesla nebesa i se stvořitelem (jak jinak než tmavé barvy pleti) a s nimi také téměř dokonalá rajská zahrada se stromem poznání, jablkem i hadem a především Adamem a Evou.

Pak přišel rychlý návrat na zem a rovnou do srdce Evropy v podobě Osady špekáčků s pravými českými trampy i voňavými buřty. To Homer a Marge Simpsonovi naopak tzv. nevytáhli paty z domu a na loď si vzali celý obývák. Další v pořadí hrabě Drákula dokázal dokonce popřít Archiméda a jeho větu o tělese ponořeném do kapaliny, protože se plavil s celým hradem, na kterém nechybělo ani cimbuří. Kuchtík z Ano, šéfe přesvědčil, že v kuchyni je jako ryba ve vodě, navíc během vaření (či plavení) stihl ulovit živou husu. Deváté klání zakončil legendární válečný tank německé výroby Tiger I, který do Přepych dorazil snad až od Stalingradu – aspoň únava tankisty v cíli tomu nasvědčovala.

Přestože bylo třeba absolvovat trasu co nejrychleji, stačily trampky sníst během plavby špekáček, Eva s Adamem jablko a hrabě Drákula se v duchu tradice posilňoval dokonce krví.

Všechny posádky doprovázela stylová hudba, o bezpečnost dbal plavčík a na břehu je vítal místní vodník. Spolu se startujícími sklízel uznání početného obecenstva i Jiří Linhart se svými, do nejmenších detailů, propracovanými modely skutečných lodí.

Senzační deváté přepyšské kormidlo je už minulostí. Že to jubilejní, desáté bude mimořádné ve všech směrech, lze tušit již nyní.

Za rok tedy: Ahóóój v Přepychách!!!

Reklama

Výběr článků

Načítám