Hlavní obsah

Přepychy si připomínají bohatou historii a mají velké plány do budoucna

Novinky, Dana Ehlová

Bohatá historie, poprvé zaznamená před 660 lety, ale také velmi nadějná současnost, to jsou Přepychy, obec se 630 obyvateli na Rychnovsku.

Foto: Dana Ehlová

Starostka Zdeňka Seidelová nastartovala v Přepychách mnoho změn k lepšímu.

Článek

Zdejší historie se začala psát – a to doslova a do písmene – před 660 lety, neboť právě z roku 1355 pochází první písemná zmínka. Ve skutečnosti ovšem osídlení Přepych sahá ještě hlouběji do minulosti, která je plná událostí, památek i rodáků, jež se nesmazatelně zapsali do dějin obce.

To vše se stalo námětem dvoudenních oslav 4. a 5. července, na jejichž zahájení pozvala starostka Zdeňka Seidelová především své kolegy z okolních obcí a měst.

A že se mají Přepychy opravdu čím chlubit, připomněl kronikář obce Vladimír Zdeněk. Kostel, fara, škola, poutní místo Dřízna, „tajná“ chodba a v neposlední řadě také slavní rodáci jako hudební skladatel a dirigent Karel Pšeničný, významný botanik Josef Rohlena, malíř Jaroslav Kříž či vědec Miloslav Pospíšil - neoddělitelně patří k této obci.  

„Je potřeba mít pokoru a úctu k předkům, kteří hodně, a často dobrovolně, vykonali. V minulosti lze nalézt nepřeberné množství poznatků, které po zasazení do širších souvislostí vedou k současnosti a jsou vodítkem pro budoucnost,“ zdůraznil na samý závěr kronikář.

Místostarosta a současně ředitel zdejší základní školy Jan Macháček pro změnu popsal současnost Přepych, do jejichž čela se po listopadových volbách postavilo nové vedení a začalo tzv. od píky - úklidem obce, výsadbou nové zeleně, čištěním zanedbaných lokalit, z nichž například poutní místo Dřízna či pískovcové skály ve směru od Záhornice stojí opravdu za návštěvu.

Plány mají Přepyšští velké a za základ považují udržet mladé lidi v obci. Připravují parcely na bytovou výstavbu, rekonstrukcí prochází mateřská školka, obec získala zchátralý objekt, z něhož by mělo vzniknout multifunkční zařízení.   

Ale zpět k oslavám 660 let od první písemné zmínky. Centrem se stala základní škola, kde se konalo se několik výstav. Například o historii divadelního spolku, v jehož představení Branského Frantina konaném 24. června 1923 hrálo více než 100 herců a viděly ho stovky diváků, nebo včelařského spolku, kde bylo možné prohlédnout si medomet z roku 1900. Návštěvníci se zájmem listovali v kronikách obce, školy i fary, dozvěděli se spoustu zajímavostí z minulosti školy, zaujaly je hospodářské stroje z produkce továrny V. Zima nebo zbraně firma DUO Dušek.         

K prohlídce lákala i dominanta obce kostel - původně gotická stavba, připomínaná právě k roku 1355, byla v roce 1574 renesančně přestavěna a zasvěcena sv. Prokopu.

Možnost vystoupat na zvonici a zblízka spatřit dva zvony z poloviny 16. století, byl zážitek, na který se nezapomíná. Zvony zde byly původně tři. Němci je demontovali a odvezli, ale dva se naštěstí podařilo získat zpět. Klasický zvoník je dnes už neobsluhuje, stačí zmáčknout tlačítko a díky elektrickému pohonu se chlouba Přepych rozezní.

Neděle 5. července patří především dechovce a VI. ročníku festivalu Přepychy Karla Pšeničného. Od 14 hodin se v místním sportovním areálu na podiu se vystřídají dechová hudba Opočenka, Žižkovanka, Šeucovská muzika ze Skutče. Chybět nemůže pravidelný host akce a velký propagátor dechovky Miloň Čepelka, letos do Přepych také dorazí zpěvák Milan Drobný.    

Reklama

Výběr článků

Načítám