Hlavní obsah

Překvapení každý den nabízí v INDUSTRIAL Gallery v Ostravě Karel Gregor

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyskoč a zůstaň chvíli tak... Citát režisérky Evy Tálské z Divadla na provázku se stal inspirací ke vzniku cyklu Překvapení každý den, kterým se prezentuje od 7. ledna v INDUSTRIAL Gallery brněnský umělec Karel Gregor.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava.INDUSTRIAL Gallery. Karel Gregor, Nízká laťka I., II., III. 7.1.2014

Článek

Karel Gregor do svých postav otiskuje stísnění a pocit nepohodlí, ale pouze pro určitý moment, který si člověk neuvědomuje, který je prchlivý a zároveň fixuje čas.

„Autorovy postavy vznikají pečlivým výběrem z fotografií a různých zdrojů vizuální kultury, jsou anonymní, o to více jim autor může přiřadit určité vlastnosti, které ho na lidech obecně fascinují. Jedno je však spojuje - existenční otázky, které klade s umírněnou nadsázkou a vtipem, právě ve spojení s názvem obrazu,” řekla o díle Karla Gregora na vernisáži 7. ledna v INDUSTRIAL Gallery Mgr.art. Hana Mikulenková, kurátorka výstavy.

„Určité filmové ladění obrazů ovlivnilo zázemí divadla, ve kterém se Gregor často ocitá a nechává se inspirovat. Umisťuje své postavy do abstraktního prostoru, který má evokovat, právě ono vzduchoprázdno, moment zastavení v poskočení, eliminuje konkrétní dobu a charakteristiku místa,” dodala kurátorka.

Galeristka Ing. Šárka Hrdá v úvodu vernisáže upozornila přítomné, že tato malá, ale pro ostravské občany již známá galerie, vchází do třetího roku svého působení. Poděkovala za přízeň a zmínila se o tom, že v galerii vystavovala řada známých a méně známých umělců, ale také mladí výtvarníci, kteří se zde prezentovali vůbec poprvé a tím si také otevřeli cestu do uměleckého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám