Hlavní obsah

Přehlídku amatérských souborů Ostravské Buchary zahájilo Bílé divadlo

Novinky, Josef Zajíc

Šestý ročník krajské přehlídky amatérských divadelních souborů Ostravské Buchary, kterou pořádá Divadlo Devítka v Ostravy - Michálkovic, zahájilo představení ostravského Bílého divadla Ubohý Marat.

Foto: Josef Zajíc

Divadelní přehlídka amatérských souboru OSTRAVSKÉ BUCHARY. 23.3.2016. Bílé divadlo. Ubohý Marat. Jan Číhal.

Článek

Přehlídku OSTRAVSKÉ BUCHARY organizuje ostravské amatérské Divadlo Devítka. Své umělecké centrum má v Kulturním domě v Ostravě - Michálkovicích. Budova dnešního Kulturního domu Michálkovice byla postavena v roce 1897 jako jeden z michálkovických hostinců poblíž dnes národní kulturní památky Jámy Michal.

Přehlídka byla zahájena 23. března. V úvodu účastníky deseti amatérských souborů, které se přehlídky účastní, pozdravil primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura. Organizátoři představili také odbornou porotu. Vítězný soubor postoupí na Celostátní přehlídku amatérských divadelních souborů Divadelní piknik Volyně 2016. 

Rozborové semínáře po každém představení povedou Mgr. Petra Kohutová, dramaturgyně Karlovarského městského divadla, MgA. Vladimír Fekar, dramaturg Městského divadla Zlín, a Mgr. Václav Klemens, umělecký šéf a režisér Divadla Loutek Ostrava. Ještě před zahájením prvního představení nasadili organizátoři porotcům "růžové brýle", aby jejich pohledy byly barevné, veselé a vstřícné.

Přehlídku zahájilo světově známé ostravské amatérské Bílé divadlo. Bylo založeno na podzim roku 1982, v příštím roce si bude připomínat 35. výročí svého trvání. Bílé divadlo se především proslavilo hrou na námět Martina Velíška - Ty, který lyžuješ.

Na divadelní přehlídce převedlo uměleckou performaci Jana Číhala a kolektivu Ubohý Marat. Vedle Jana Číhala se přestavil Petr Jičínský, Luděk Jičínský, Jirka Sekáč a Rosťa Holman.

Ve druhém středečním představení uvedl soubor D.N.A. - Divadlo Nadšených Amatérů z Frýdku-Místku, sídlícím v Divadélku Sokolík, hru Františka Ringo Čecha Pravda o zkáze Titaniku v režii vedoucího souboru Luďka Lednického, který hrál i roli Morgana, kapitána škuneru Glacier. Dále hráli Vlastimil Jaroš, Alena Dunatová, Marcela Jarošová, Věra Neumayerová, Petr Neumayer, Aleš Foldyna, Tomáš Vojkovský a Petr Kšonžek.

Hra pojednává a o dalším, poněkud komickém pohledu na největší námořní katastofu.

Na zelený čtvrtek se odpoledne 24. března od 17.00 představí divadlo Skřítek Havířov s inscenací hry Petra Schulhoffa Tetička za všechny peníze v režii Luďka Taliána. V 19.45 uvede ostravské Divadlo DEVÍTKA hru Petera Quitera Opona nahoru.

Velký pátek bude zasvěcen třem představením. Ve 13.00 uvede 1. Jarkovská DS Proskovice hru R. Cooneye a M. Cooneye Je to v pytli. V 16.15 vystoupí soubor DRAMKROU Opava - nabídne hru Jakuba Plaskury Otevři oči. V 19.00 předvede DS ODŘIVOUS Bílovec hru Pavla Němce Doba kamenná.

Bílou sobotou Ostravské Buchary končí třemi představeními souborů KUKO Frýdek-Místek, DS Enthemor Frýdek-Místek a Divadla Mandragora Zlín. Následovat bude vyhlášení vítězů a Buchar Partyja. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám