Hlavní obsah

Přehlídka Národní ceny za architekturu zahájila výstavní sezónu v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od pátku 15. ledna do 7. února je v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí otevřena první výstava letošního roku - sezónu zahájil XXII. ročník soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand Prix Architektů 2015 spojené se seznámením udělení Národní ceny za architekturu a cen v dalších sedmi kategoriích.

Foto: Stanislava Dvořáková

Hlavní cenu v architektonické soutěži Grand Prix Architektů 2015 získala stavba "Chata u jezera" citlivě zasazená do krajiny u Máchova jezera.

Článek

Již po dvanácté si mohli návštěvníci Galerie pod radnicí prohlédnout realizované architektonické práce na území ČR příslušného období, tentokrát roku 2015.

Dne 19. května 2015 ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze proběhlo vyhlášení výsledků v pořadí již XXII. ročníku soutěže Grand Prix Architektů. O poctu vítěze Národní ceny za architekturu 2015 se utkalo 88 děl, realizovaných na území České republiky. Vítězem se stal ateliér FAM Architektů za chatu v Doksech.

S podrobnostmi samotné soutěže přítomné na vernisáži ústecké výstavy seznámili v úvodním slově ing. arch. Jan Melichar a ing. arch. Josef Kopečný.

O držiteli nejvyšší ceny rozhodla mezinárodní porota složená z pětice odborníků z Maďarska (předseda), Anglie, Estonska, Polska a České republiky. Tradičně se jednalo o sedm kategorií, kdy nejvíce byly zastoupeny kategorie Novostavba 24 stavbami a kategorie Rekonstrukce 20 projekty. V kategorii Rodinný dům bylo 16 realizací a v kategorii Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře 11 a v kategorii Interiér 15 realizací. V kategorii krajinná architektura a zahradní tvorba a Urbanismus byl přihlášen pouze jeden projekt.

Celkově se potvrdil stálý úbytek velkých gigantických staveb či městských celků, které nahradila trvalá inklinace k drobnějším a propracovanějším projektům respektujícím přírodní charakter a jednoduchost venkovní krajiny.

Vzhledem ke splnění těchto kritérií zvítězila malá, nenápadná stavba - Chata u jezera, obklopená borovicovým lesem. Jezerní voda a pískovcová skála pod povrchem byla místo betonem řešena zemními vruty, takže se chata díky nim vznáší nad terénem. Chata je zároveň důkazem, že i malé věci se vyplatí svěřovat architektům. Ateliér FAM Architektů tak v současné době také pracuje na návrhu domova pro seniory v Litomyšli.

V kategorii Novostavba byly uděleny dvě čestná uznání a cena Centru obnovy památek architektury 20. století, Brno-Pisárky.

V kategorii Rekonstrukce bylo uděleno čestné uznání zdravotnickému zařízení s bytem v Litomyšli a cena Pavilonu skla Klatovy PASK. 

V kategorii Rodinný dům byla udělena dvě čestná uznání a cenu získala Novostavba rodinného domu ve Světicích, který byl vytvořen prostým způsobem za použití jednoduchých materiálů, respektujících místní tradice.

V kategorii Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře mimo jednoho čestného uznání byla udělena cena Kinokavárně - rekonstrukci foyer kina Varšava v Liberci.

V zbývajících kategoriích ceny uděleny nebyly.

Za celoživotní dílo Obec architektů udělila cenu akad. arch. ing. Miroslavu Řepovi, známému jako autora pavilonů na výstavách Expo. V roce 1965 vyhrál s architektem Vladimírem Pýchou soutěž na československý pavilon na světové výstavě Expo 67 v Montrealu. Následovalo divadlo Laterna magika do japonské Ósaky (1970) a funkce technického ředitele pavilonu na Expo 92 v Seville. V ČR upoutal zejména pozornost jako hlavní kurátor ojedinělé expozice Deset století architektury na Pražském hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám