Hlavní obsah

Přehlídka firem prokázala podporu přírodovědeckého a technického vzdělávání v Pardubickém kraji

Novinky, Stanislava Dvořáková

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje Oblast Orlicko ve spolupráci s kontaktním pracovištěm Úřadu práce v Ústí nad Orlicí zajistily na úterý 24. ledna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí přehlídku strojírenských firem a středních škol s technickým zaměřením.

Foto: Stanislava Dvořáková

Hledáme šikovné lidi! Potřebujeme pracovníky technických oborů - bylo všeobecnou informací přehlídky strojírenských firem.

Článek

Obdobně jako před rokem i letos 2. ročník přehlídky strojírenských firem vyvolal velký zájem žáků, rodičů i široké veřejnosti. V úterý v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí od 10.00 do 18.00 hodin se zároveň vystřídaly nejen celé třídy místních ZŠ, ale přijeli objednanými autobusy i žáci ZŠ z dalších měst regionu.

Palčivé otázky "Váháte jakou střední školu vybrat? Jaké uplatnění bude mít zvolený technický obor na trhu práce?" se snažilo zájemcům zodpovědět 21 významných firem regionu a 10 zúčastněných odborných středních škol.

Zástupci jednotlivých firem z Ústí nad Orlicí, Hnátnice, České Třebové, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Brandýsa nad Orlicí a Chocně vedle informací o výrobě, pracovním prostředí a podmínkách zaměstnání se zaměřili na potřebu získání nových pracovníků a jejich možnosti uplatnění. Nedostatkem slibně se rozvíjejících podniků je všeobecný nedostatek pracovníků technických oborů.

Vedle velkých ústeckých závodů Rieter, VÚB, FPOS, kde chybí pracovníci strojírenských profesí, to je i firma Kamel, která stále modernizuje vybavení a kromě sériové výroby a zakázkového kovoobrábění pro české firmy, zprostředkovaně zajišťuje zakázkovou výrobu pro firmy v Německu, Anglii, Nizozemsku i Číně, potřebuje nutně doplnit pracovníky profesí obráběč kovů, frézař, soustružník a seřizovač CNC strojů.

Obdobnou situaci má i firma Forez, která dodává komponenty do nákladních vozů (pro účast soutěže Dakar) i do luxusních vozů světových značek. „Spokojenost s úspěchem odbytu brzdí obava z nedostatku potřebných technických pracovníků,” postěžoval si zástupce firmy.

Konstruktér, strojírenský technolog, analytik, nástrojař, seřizovač, svářeč, brusič a řada dalších odborných strojírenských profesí byla u firem Korado, LDM, IMS, CZ LOKO, Iveco, C.I.E.B a dalších uváděna jako těžko obsazovatelná a navíc i přes tento nedostatek Fortell s.r.o. Lanškroun získal titul Firma roku 2016 Pardubického kraje a v celorepublikovém finále se umístil na 5. místě z celkem 3662 přihlášených firem.

Pomoc v této situaci zajišťuje Konsorcium devíti zaměstnavatelů Orlicka, které podporuje technické vzdělávání jako předpoklad jistoty a budoucí prosperity regionu. Poskytuje ve firmách Konsorcia stipendijní programy, placenou praxi, letní brigády studentů a smluvně garantované zaměstnání po ukončení studia.

Novinkou v regionu je maturitní obor Strojírenský technik na Průmyslové střední škole Letohrad. Podporovány jsou i další vybrané technické obory SOU Letohrad i studenti dalších partnerských škol. Také ISŠT ve Vysokém Mýtě zvýhodňuje stipendiem pět nedostatkových profesí. V orlickém regionu působí ještě odborné školy v Lanškrouně, Žamberku, Králíkách, Litomyšli, České Třebové a Ústí nad Orlicí.

Garantem pomoci při výběru povolání i rekvalifikace je Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání. Vedle poskytované pomoci při výběru studia a dalšího vzdělávání to je zhodnocení profesních předpokladů formou všeobecného testu zájmové struktury klienta a jeho uplatnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám