Hlavní obsah

Představitelka Hnutí focolare na návštěvě v České republice

Novinky, Karel Kavička

V současné době je v České republice na několikadenní návštěvě prezidentka Hnutí focolare Maria Emmaus Voce. Je to již druhá významná návštěva z Centra hnutí v Římě.

Foto: Karel Kavička
Článek

První taková návštěva se uskutečnila před deseti lety, kdy jsme přivítali zakladatelku Hnutí focolare - Chiaru Lubichovou.

Podstata hnutí spočívá na přirozeném modelu - život na způsob rodiny. Však také odtud pochází i jedno z pojmenování Hnutí. Italsky focolare znamená rodinný krb, ohniště. 

Hnutí vzniklo v severní Itálii za 2. světové války, kdy kolem mladé italské učitelky Chiary Lubichové vzniklo společenství lidí, kteří začali v rozbombardovaném městě Tridentu nezištně pomáhat potřebným a zcela se oddali životu lásky k Bohu a bližním. Jejich příklad se stal ideálem pro řadu dalších lidí a rozšířil se během doby do téměř všech zemí světa, včetně naší republiky. 

V sobotu dne 21. května se konalo velké celodenní setkání členů Hnutí se svou prezidentkou v Praze. Místem setkání byl Národní dům na Smíchově. Na setkání se účastníci zamýšleli nad otázkou přinášení duchovních hodnot do života současné sekularizované společnosti, která má zcela jiné priority.  

Setkání byl přítomen také olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, který spolu s dalšími kněžími celebroval během setkání pontifikální mši svatou ve farním kostele sv. Václava v Praze na Smíchově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám