Hlavní obsah

Představitelé Zlína diskutovali s obyvateli Letné o výstavbě bytů pro duševně nemocné

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.
Aktualizováno

Rozruch mezi obyvateli zlínské čtvrti Letná vzbudilo v minulých dnech rozhodnutí městského zastupitelstva vystavět zde byty pro duševně nemocné lidi. V ulici bří Sousedíků by mělo vyrůst jedenáct bytových jednotek za 35,5 milionu korun.

Foto: Magistrát města Zlína

Vizualizace bytů pro duševně nemocné.

Článek

Vzhledem k nejasnostem i nesouhlasným názorům mnohých občanů se vedení zlínského magistrátu sešlo v pondělí 29. dubna s obyvateli čtvrti, aby vše vysvětlilo a představilo projekt.

„Vážíme si všech občanů, kteří se o tento projekt zajímají a vyslovují své názory, ať již souhlasné či nesouhlasné. Je jasné, že by nikdo nebyl nadšený, kdyby se v jeho sousedství měl stavět objekt podobného typu. I proto přistupujeme k tomuto projektu se vší odpovědností a věřím, že všechny obavy v průběhu příprav opadnou,“ konstatoval primátor Jiří Korec.

„Do bytů, které chceme v Centru služeb a podpory stavět, mají přijít lidé, kteří jsou již takzvaně zaléčení a tedy stabilizovaní. Přijdou za sociální službou, za možností naučit se samostatnosti a zlepšit si vyhlídky do dalšího života,“ řekl náměstek primátora Aleš Dufek, který má na zlínské radnici na starosti sociální oblast.

„Tito lidé žijící s duševním onemocněním nepředstavují pro své okolí žádné nebezpečí - takové bylo jedno z hlavních sdělení na pondělním setkání obyvatel čtvrti Letná s představiteli radnice,“ uvedl v úterý 30. dubna mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Byty pomohou lidem, se kterými v Centru pracují, v osamostatnění, přestanou být závislí na svých rodinách či okolí. Naučí se starat se o sebe samostatně a po jejich opuštění budou připravení vést samostatný život,“ vysvětlila Jana Pobořilová, vedoucí Odboru sociálních věcí magistrátu.

„Zlín není jen městem pro zdravé obyvatele. Musí se starat také o lidi nemocné. Právě jim mají plánované byty pomoci v tom, aby se dokázali i přes své onemocnění co nejlépe začlenit do společnosti a vést plnohodnotný život,“ připomněl náměstek Aleš Dufek.

„Na jednání zastupitelstva jsme schválili financování tohoto sociálního projektu a můžeme tak zažádat o dotaci. V případě, že dotaci získáme, počítáme s jeho realizací. Proto jsme projekt přijeli představit na Letnou. Jsem rád, že občané se aktivně účastnili diskuze a sdělili nám své obavy i připomínky jak k projektu samotnému, tak k životu na Letné,“ prohlásil primátor.

Na besedě byl projekt představen z hlediska výstavby, návaznosti na už stávající sociální služby na Letné a k přítomným promluvili i občané nemocní se schizofrenií. „Nebojte se nás, nejsme nebezpeční a chceme svobodně žít mezi vámi,“ zazněno od nich mimo jiné.

Byty sociální rehabilitace, které město plánuje vybudovat na Letné, spadají do konceptu poskytování sociálních služeb ve Zlíně. Na jeho tvorbě se podílí ve spolupráci s magistrátem řada odborníků. Město počítá s podáním žádosti o evropskou dotaci, která by mohla pokrýt až 90 procent této investice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám