Hlavní obsah

Předotickou pouťovou mši rallye neohrozila - došlo snad k Božímu zázraku?

Novinky, Petr Hejna

Prakticky na ten samý termín, tedy před polednem v neděli 30. června, se v jihočeských Předoticích pořádaly dvě akce. Stanoviště vozidel bylo umístěno kousek od kapličky sv. Petra a Pavla (svátek těchto apoštolů i jejich jmenovců připadá na 29. června), kde probíhala poutní duchovní slavnost.

Foto: Petr Hejna
Článek

Po roce  se opět na prostranství kolem kapličky sešli místní i lidé z okolí k pouťové mši, vnitřní prostory by shromážděné věřící i podporovatele tohoto duchovního setkání opravdu nebyly schopny pojmout. Organizátoři nachystali dostatek lavic a slunečníků, takže přítomní zde nemuseli trpět horkem a žárem, jak bibličtí synové izraelští při exodu ze země egyptské, či sám Ježíš, vystavený pokušení ďábla v nehostinném písčitém nekonečnu (možno-li v souvislosti se současnými horky zmínit pár známých křesťanských příběhů).

Mši celebroval písecký děkan P. Mgr. Jan Doležal, v úvaze se věnoval významu i naplnění v praxi slova povolání. Připomněl samozřejmě i postavy apoštolů Petra a Pavla - za shlédnutí rozhodně stojí film Apoštol Pavel, v kterém druhou hlavní roli, evangelistu Lukáše, ztvárnil James Caviezel, představující dříve Ježíše v dosti krvavém Gibsonově Umučení Krista.

Finálním překvapením byla hudební tečka v podobě Toničky, která na saxofon s předehraným doprovodem zahrála skladbu, dobře známou z filmu Podraz, tedy ragtime The Entertainer Scotta Joplina.

Úplný závěr pak byla sladká tečka, domácí koláče a koláčky nachystané hlavní organizátorkou, která se nepřeje ve své skromnosti být jmenována. Nápovědou budiž, že spolu se svým manželem, další, přes svůj věk, výraznou pracovní podporou akce, provozují v Předoticích penzion Muzika.

Jak je zmíněno v úvodu, klání automobilů započalo až po skončení poutního setkání, takže - ať již díky toleranci, či vůli Boží, slavnostní akt proběhl zcela bez rušivých elementů a účastníci potě mohli po porci duchovna se odebrat nasytit svá těla k nedělnímu obědu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám