Hlavní obsah

Před povodněmi chrání Čertovku protipovodňová vrata

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech Prahu ohrožovala velká voda a jednou z ochran hlavního města Prahy před větším množstvím vody jsou protipovodňová vrata v kanálu Čertovka. Podívejme se, jak fungují.

Foto: HZS Praha - Jan Kostík

Potápěči připravují vrata k vytažení

Článek

Protipovodňová vrata v Čertovce fungují již od roku 2005, kanál Čertovka už od středověku. Do tohoto umělého kanálu lze vplout za mostem Legií, proplout pod Karlovým mostem a vyplout zpět do Vltavy. Kanál je dlouhý 740 metrů a byl vybudován pro regulaci průtoku vody pro mlýny. Do dnešní doby se zachovaly tři tyto mlýny: Mlýn huť, Zlomkovský mlýn, Velkopřevorský mlýn a nedaleko také Sovovy mlýny.

Mlýny, ale také Kampu chrání před povodněmi protipovodňová vrata. Jsou součástí protipovodňové ochrany hl. m. Prahy - etapy 0002 Malá Strana a Kampa. Byly vybudovány v letech 2003 až 2004 a celá spolu s dalšími etapami předvedena veřejnosti v červenci 2005 v rámci cvičení Voda 2005. Od roku 2006 na základě smlouvy s Magistrátem hl. města Prahy vrata provozuje Povodí Vltavy.

Vrata jsou 23 metrů dlouhá a váží 40 tun. Na jejich uzavírání slouží lanový naviják a koleje, po kterých se pohybují. Toto uzavírání zajišťují také potápěči hasičského záchranného sboru. Přímo pod Karlovým mostem je také při zvýšené hladině Vltavy umístěno mobilní čerpadlo, jenž dokáže čerpat vodu z kanálu do městské kanalizace.

„Vrata jsou prvním zařízením protipovodňové ochrany Prahy, které jsou funkční při průtoku 450 m3/s.“ říká Michaela Pohůnková tisková mluvčí Povodí Vltavy. „Podle manipulačního řádu se funkčnost těchto vrat kontroluje čtyřikrát do roka,“ dodala Pohůnková.

Protipovodňová vrata jsou momentálně uzavřena již od 9. ledna, kdy se zvýšila hladina Vltavy a od 14. ledna je také zastavena plavba na Vltavě z důvodů překročení limitního průtoku vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám