Hlavní obsah

Před ostravskou Městskou nemocnici vyroste parkovací dům

Novinky, Josef Zajíc

Orgány statutárního města Ostravy rozhodly o výstavě parkovacího domu na místě stávajícího parkoviště proti Městské nemocnici Ostrava. O stavu příprav informoval radní města Ostravy JUDr. Lukáš Semerák.

Foto: Josef Zajíc

Parkovací dům v Ostravě. 1.6.2016. Pohled na současné parkoviště.

Článek

Parkovací dům bude zabírat místo současného parkoviště. Bude vymezen prostorem mezi ulicemi Odboje, Nemocniční, Hornopolní a ulicí, která sousedí s Hasičskou zbrojnicí.

Podle radního Lukáše Semeráka je plánována výstavba šestipodlažního parkovacího domu s tím, že dvě podlaží budou garáže pod zemí. Parkovací místa budou v teple, suchu a budou k dispozici pouze zdravotnickému personálu Městské nemocnice Ostrava. Při realizaci se počítá, pokud to podmínky dovolí, s vybudování tunelu, aby se zdravotnický personál do areálu nemocnice mohl dostat suchou nohou.

První nadzemní podlaží bude projektováno pro nebytové prostory. Plánuje se zde lékárna a potřebné obchody, květinářství, občerstvení, večerka a další prostory, které budou sloužit pro návštěvníky nemocných. V podlaží +2,+3,+4, budou stání pro auta. Dohromady - i s podzemními podlažími - se počítá se 400 stáními.

„Momentálně řešíme, co uděláme na střeše. V současné době jsou "na stole" čtytři varianty: 1. venkovní parkovací místa, 2. nebo na střechu dáme solární panely, které pomohou doplňovat energetické zdroje, 3. padla i úvaha umístit na střechu tréninková hřiště, 4. čtvrtou variantou je úmysl postavit heliport pro přistávání vrtulníků záchranné služby. Tato varianta, pokud se přijme, musí být, kvůli statice, zohledněna v projektu,” informoval Lukáš Semerák.

Stavba by se podle jeho slov mohla zahájit v roce 2017 a parkovací dům by pak byl uveden do provozu v roce 2018. V každém případě se zvýší parkovací komfort pro zdravotnický personál, zlepší se situace v okolí Městské nemocnice Ostrava a zároveň i Územního odborného pracoviště Národního památkového úřadu Ostrava.

Pro běžného občana, který zde zaparkuje, se nabízí možnost bezproblémového použití místní hromadné dopravy a to tramvaje směr Ostrava - centrum, Ostrava - Výškovice, Ostrava - Hrabůvka a Ostrava - Poruba. Je zde možnost použít trolejbusy směr Koblov a Michálkovice. Dostupné je autobusové nádraží a nádraží Českých drah se zastávkou Ostrava střed a Ostrava Stodolní.

Náklady na stavbu se předpokládají ve výši zhruba 100 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám