Hlavní obsah

Před 147 lety se narodil architekt Jurkovič

Novinky, Jiří Smutný

Proslulý architekt a návrhář nábytku, pomníků, hřbitovů, autor úprav zámků a etnograf Dušan Samo Jurkovič přišel na svět 23. srpna 1868. Jeho díla stále přitahují odborníky i veřejnost. Moravská galerie v Brně zve k návštěvě vily, v níž v Brně bydlel, pracoval a vystavoval.

Foto: Jiří Smutný

Jurkovič jako třicetiletý na snímku neznámého autora

Článek

Dušan Samo Jurkovič se narodil v obci Turá Lúka nedaleko Myjavy. Po studiích stavitelského oboru na Státní škole řemesel ve Vídni absolvoval praxi u architekta Blažeje Bully a začal pracovat u architekta Michala Urbánka ve Vsetíně.

Později pracoval v Praze a od roku 1896 působil v Brně. Tam si v roce 1906 v dnešní městské části Žabovřesky navrhl a postavil třípodlažní vilu (v té době to ještě byla vesnice u Brna a dům vznikl na pustém lesním svahu nad řekou Svratkou).

Po vzniku Československa se přestěhoval do Bratislavy a pracoval většinou už pouze na Slovensku. V roce 1945 byl jmenován národním umělcem. Zemřel 21. prosince 1947.

Hlásil se k anglickému hnutí Art and Crafts a svoje stavby citlivě zasazoval do přírody. Inspirací mu byly dřevěné lidové stavby z valašských a slovenských vesnic. K jeho nejznámějším dílům patří kromě jeho vlastní vily v Brně Pustevny na Radhošti, Janův dům, Slovenský dom, lázeňský dům a kolonáda v Luhačovicích, Kochovo sanatórium v Bratislavě, spolkový dom ve Skalici, památník Milána Rastislava Štefánika na Bradle, pietní hřbitov obětem fašismu u Kremničky a přestavba zámku v Novém Městě nad Metují.

Jurkovičovu vilu v Brně provozuje Moravská galerie, která zve zájemce k návštěvě. Komentované prohlídky se konají každou celou hodinu od 10 do 18 hodin, denně mimo pondělí. Kromě stálé expozice dokumentující Jurkovičův život a dílo se zde pořádají i příležitostné výstavy. V současné době to jsou práce studentů oděvní návrhářky a pedagožky Liběny Rochové.

Reklama

Výběr článků

Načítám