Hlavní obsah

Pražský park Gutovka projde rekonstrukcí, ale menší

Novinky, Redakce Novinky.cz

Sporný záměr vybudovat další sportovní plochy v rámci Areálu volného času Gutovka se prozatím odkládá. Radnice Prahy 10 omezila projekt na revitalizaci a rekonstrukci části parku a vybudování minigolfového hřiště. O zbytku rozhodnou noví zastupitelé až po volbách.

Článek

Upravený projekt je výsledkem kompromisu, který spolu našly radnice Prahy 10 a občanské sdružení Útulné Strašnice. Radnice totiž prosazovala daleko rozsáhlejší výstavbu, jejíž součástí měly být další hřiště, sportovní plochy a restaurace. Občanské sdružení proti tomu protestovalo a argumentovalo například tím, že dojde k omezení zelených ploch na úkor sportovišť, která však nebudou sloužit místním obyvatelům, ale spíše dojíždějícím.

„Myslím že jsme nakonec našli kompromis a proběhlo to v klidu. Občanské sdružení okleštěnou variantu akceptovalo a o prostoru před supermarketem Billa povede diskuzi a bude rozhodovat nové zastupitelstvo a rada,“ komentoval výsledek starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský.

Podobně reagovala i Ivana Mádrová z Útulných Strašnic. „I k nové variantě jsme podali některé připomínky a zatím nevíme, zda se jimi někdo bude zabývat. Stále také nesouhlasíme s výstavbou sportovišť ve zbytku parku. Ten by měl sloužit všem lidem, nejen několika sportovcům,“ dodala.

Nyní se tedy staví lanové centrum jako součást Areálu volného času Gutovka, minigolfové hřiště a rekonstruovaný park s množstvím laviček, altánků, zákoutí a trávníků. „Náklady na tyto tři stavby činí necelých třicet miliónů korun,“ sdělil Lipovský. Celkem již Praha 10 do areálu investovala přibližně 140 miliónů a jeho součástí je například největší lezecká stěna ve střední Evropě, multifunkční hřiště, dětský vodní svět nebo skatepark.

„Park bude oplocený, večer osvětlený a otevřený od 8 hodin ráno do desíti do večera a jeho součástí bude i ostraha. Bohužel různí nenechavci například kradou čerstvě vysázené dřeviny a také nechceme, aby park lákal vandaly,“ řekl zástupce starosty Bohumil Zoufalík. Dodal, že prostupnost celého areálu bude zachována čtyřmi vchody a zároveň východy. Lanové centrum by mělo být hotovo na konci září, park s minigolfem přibližně v půlce října.

Reklama

Výběr článků

Načítám