Hlavní obsah

Pražské slonice Donna a Sita budou celebritami zoo v německém Osnabrücku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po náročném úterním transportu byly převezeny po deseti hodinách slonice Sita a Donna z pražské zoo do nového domova v Německu. Cestovaly v kontejneru na kamionu, který je s několika přestávkami dovezl do Osnabrücku. Během přestávek je kontrolovali ošetřovatelé, kamera byla i v kontejneru.

Foto: zoo praha

nakládání kontejneru se slony

Článek

Hned se zdravily s ostatními slony choboty

Do Zoo Osnabrück dorazil transport po deváté hodině večer. Na místě už je očekával tým z jejich nového domova. První vyšla z kontejneru Sita, a když uslyšela známé hlasy chovatelů z pražské zoo, kteří kamion do Německa doprovodili, vyběhla radostně do pavilonu slonů.

S Donnou se pak začaly choboty seznamovat s dalšími sloními obyvateli – samečky Shantim a Shakrukhem, kteří jsou od nich prozatím odděleni. Společně by se ve venkovním výběhu měli poznat až za pár dní, stejně tak s nejstarším slonem, už 43letým Lukou.

A zvyknout si musí i na chovatele z Osnabrücku, kteří dostali od svých pražských kolegů seznam povelů, na které jsou Donna i Sita zvyklé.

Odchod byl nutný

„Odchod Donny se Sitou byl vzhledem k budoucímu vývoji ve skupině slonů nezbytný. Pevně věřím, že v novém domově budou obě spokojené,“ prohlásil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Čeká dalšího potomka

Donna přišla do pražské zoo z Rotterdamu v květnu 2012 a v únoru 2013 zde porodila Situ, která se stala prvním v Praze narozeným slůnětem.

Donna však v poslední době projevovala agresivní chování vůči ostatním slonicím a tak musela pražskou skupinu slonů opustit. A Sita logicky potřebuje být s matkou. Donna očekává narození dalšího potomka, který by se měl narodit na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám