Hlavní obsah

Pražská Svatovítská katedrála oslaví 670 let mší, koncerty i vydáním nové známky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy 670. výročí „položení základního kamene“ pražské Svatovítské katedrály a povýšení pražského biskupství na arcibiskupství se konají 15. června na svátek sv. Víta v 10.00 hodin v katedrále. Následovat budou po celý rok koncerty, varhanní festival a Česká pošta vydá k této významné události známky.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Karel IV. patřil mezi nejvýznamnější panovníky českého státu -  Země Koruny české. Jako český král proslul především založením univerzity, výstavbou Nového Města pražského, stavbou kamenného Karlova mostu přes řeku Vltavu, hradu Karlštejna - nebo také Svatovítské katedrály.

Když bylo Pražské biskupství povýšeno na arcibiskupství, dne 21. listopadu 1344, za přítomnosti krále Jana Lucemburského a jeho synů Karla a Jana, byl položen „základní kámen“ nové katedrály.

Letos si pražské arcibiskupství připomíná 670. výročí od tzv. „položení základního kamene“ ke Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Slavnost sv. Víta, tedy 15. červen, byla stanovena jako hlavní den oslav. Do Prahy při této příležitosti zavítá biskup Gerhard Feige z Magdeburku. Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka bude při příležitosti oslav prezentovat nový pastorační plán pražské arcidiecéze. 

Zároveň slavnostně zahájí sbírku na stavbu nových varhan pro katedrálu, kterou odsouhlasilo všech sedm držitelů klíčů od Korunní komory tvořících dohromady Radu katedrály. Potřebné finance poskytnou sponzoři, kteří si symbolicky zakoupí jednu z nových píšťal. Nový majestátní nástroj se má stát definitivní tečkou za dostavbou katedrály.

Při mši svaté bude při příležitosti Roku české hudby a 85 let od narození skladatele provedena Missa cum populo (1981–82) od Petra Ebena pro smíšený sbor, čtyři žestě, bicí, varhany a lidový zpěv. Účinkovat budou Pražský katedrální sbor a Pražské katedrální žestě. Populus pražských chrámových sborů řídí Miloslava Vítková. Diriguje Pavel Šmolík, za varhany usedne Josef Kšica.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským a dalšími institucemi připravila řadu dalších událostí, které mají významné výročí připomenout. V létě bude katedrála místem již čtvrtého ročníku varhanního festivalu a na začátku října se již podruhé uskuteční konference o hudbě v katedrále na téma gregoriánský chorál a nová hudba.

V listopadu se bude konat opět konference o pražské katedrále a souvislostech s ostatními evropskými katedrálami. Letos půjde o inspirativní spojení Prahy a německého Kolína nad Rýnem. Jako host již přislíbil účast kardinál Joachim Meisner. Ještě předtím rozezní katedrálu 28. října koncert u příležitosti státního svátku.

V září Česká pošta vydává známku „Prvního kamene“ a „Prvního arcibiskupa Arnošta z Pardubic“. Připravuje se i publikace knihy „Průvodce katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha“  

Reklama

Výběr článků

Načítám