Hlavní obsah

Prázdniny na hradech a zámcích: noční prohlídky, hraní si na princezničky, svist kordů

Novinky, Vratislav Konečný

Počasí posledních dnů zve spíše než k vodě k návštěvě památek - a že jich u nás máme požehnaně. Mohlo by jich být více, kdybychom si je nenechali zdevastovat. I tak je co prohlížet a poučit se o historii.

Foto: npú sychrov

Bezděz obsadí šermíři

Článek

O prázdninách bývají hrady a zámky v obležení, někteří milovníci památek dokáží navštívit i několik prohlídkových tras najednou, ale to potom mají v hlavě docela guláš.

Nejen vnitřní prostory zvou k návštěvám, výborný je relax v zámeckých parcích, některé areály jsou jimi vyhlášené, stejně jako je parádní návštěva zámeckých zahrad. V každém kraji si najdete svůj objekt, nemusí to být zrovna proslulý valticko-lednický areál.

„Na mnoha objektech jsou speciální, i noční a kostýmované prohlídky, některé z hradů a zámků připravily program pro děti. Řada objektů zůstane otevřena i v pondělí 4. července, bez zavíracího dne budou přes prázdniny fungovat objekty Národního památkového ústavu ve východních Čechách - např. Sychrov, Trosky, Náchod, Kuks a Ratibořice,” informovala mluvčí územního odboru NPÚ na Sychrově Lucie Bidlasová.

Informace o akcích NPÚ ve všech krajích na www.npu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám