Hlavní obsah

Prázdninová vlastivěda, turistika i dobroty na vás čekají na Kozí farmě v Pěnčíně na Jablonecku

Novinky, Jana Vančatová

Prázdniny jsou již za dveřmi, v seznamu oblastí, které stojí za to navštívit, by neměla chybět turisticky velmi zajímavá oblast Pěnčínska na Jablonecku. V jednom místě naleznete kozí eko farmu, historické, přírodní památky, výrobu bižuterie, rozhlednu, vesnické muzeum, ochutnáte řadu dobrot.

Foto: Jana Vančatová

Kozí farma je jedna z největších v Čechách

Článek

Pěnčínsko, známé především stále žijící sklářskou a bižuterní tradicí, naleznete uprostřed cesty mezi Železným Brodem a Jabloncem nad Nisou. Oblast je zajímavá i svými přírodními krásami, zejména dechberoucími dalekými výhledy na Krkonoše, Jizerské hory, Ještědský hřeben a Český Ráj. Počet kulturních památek je také bohatý.

Místním přirozeným centrem turistického ruchu je Výletní areál Pěnčín. Zejména vypravíte-li se na jeho návštěvu s dětmi, zažijete v podstatě vlastivědnou výuku uprostřed přírody: uvidíte malou zoo domácích zvířat, největší kozí farmu v Čechách (1000 koz a jehňat), shlédnete film o výrobě kozích a ovčích sýrů, včetně ochutnávky, ve vesnickém muzeu si připomenete, jakými stroji naši předci obdělávali půdu, sekali trávu či sklízeli úrodu.

Dnešní majitelé také navázali na výrobu bižuterie, která se zde vyráběla od 19. století. Po válce však byli tehdejší němečtí majitelé bižuterní manufaktury odsunuti a bižuterní produkce byla na více než padesát let přerušena. Dnes si však prohlídku výroby skleněných perlí určitě užijete, budete možná překvapeni, kolik operací je potřeba, než se ze skleněných tyčí stanou drobné lesklé korálky či perle.

Vyzkoušíte-li  si navléci vlastní výrobek, obdržíte „Certifikát babky navlékačky“ nebo si vy i děti vytvoříte náhrdelník či skleněnou mozaiku v „Korálkové dílně“. Pokud vás navlékání zaujme, můžete si vybrat z nabízených hobby setů a pokračovat i doma.

Zejména kluky zaujme místní „cvrnkárna“, kde si mohou zahrát kuličky, lépe je si přinést i vlastní hliněnky, přece jen skleněnky bývaly vždy ceněnou kořistí.

Areál může být i výchozím bodem pro turistické výpravy do blízkého okolí. Návštěvníci mohou absolvovat projížďku silničními vyhlídkovými vláčky na třech trasách. Určitě nejobsažnější je zhruba dvouhodinový okruh k rozhledně na Černé Studnici, ke Kittlovu domu v Krásné (dříve Šumburk) k nejstaršímu horskému sanatoriu ve střední Evropě, i se zastávkou u léčivé studánky.

Vyjížďka začíná v Pěnčíně, pokračuje přes obec Huť, kde byla založena v roce 1558 jedna z nejstarších sklářských hutí v této oblasti a do Jistebska, kde se otevírá krásný výhled na Krkonoše. Dále ke slavnému Kittlovu domu a otevřenou krajinou s fascinujícími výhledy na hřebeny Krkonoš, Podkrkonoší a část Českého ráje.

Vyjížďka končí u rozhledny na Černé Studnici, kde má vláček přestávku – možno vystoupit na rozhlednu a pokochat se dalšími rozhledy na Jizerské Hory, Krkonoše, Český ráj, Ještědský hřeben a Lužické hory. Vláček vyjíždí každodenně od května do září, s výjimkou nepříznivých klimatických podmínek; za dvě hodiny překonává výškový rozdíl zhruba 370 m a 6 km trasy, vyjíždí s minimálně deseti zájemci.

Z výletu budete odjíždět s řadou zdravých dobrot i plní dojmů. Pro větší skupiny je lépe předem vyjížďku vláčkem objednat, stejně jako návštěvu korálkové výroby a dílny. Zpoplatněn je vláček a vstup do sklárny.

Další informace v místním infocentru nebo na www.vapen.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám