Hlavní obsah

Pražáci se jezdí vyřádit na lyže na Šibeniční vrch v Mnichovicích

Novinky, Vratislav Konečný

Po "dé jedničce" jste na místě z okraje metropole za dvacet minut. Kopec za obcí je jako z Ladových vyprávěnek, určitě tu jezdili Mikeš s Bobšem a Ševcův Pepík nebo Franta Kuldanů. Ladovy Hrusice jsou hned vedle. Dojet na lyžovačku se dá i vlakem přímo do obce a pak kilák po svých.

Foto: Ski areál. Fa, Zenkl

Přehledný popis kudy nahoru a dolů

Článek

Ze Stránčic jedou k areálu na Šibeničáku autobusy.

Podle provozovatele jsou současné podmínky naprosto ideální, k dispozici jsou dvě tratě, „dospělácká“ Bobeš, má délku asi 250 metrů, a dětská. Té se říká Mikeš, je stometrová,s volným lanem, Bobeš má  vlek typu POMA.

O výuku lyžování je obrovský zájem

„Velký zájem je o dětskou školičku, vůbec děti se tu vyřádí dokonale, ale vše je pečlivě ošetřeno, aby nedošlo k nějakému úrazu. Nejvíce zájemců přijíždí samozřejmě o víkendu, i když apelujeme na návštěvníky, aby si přijeli zajezdit ve všední dny, kdy je přece jen volněji,” říká majitel areálu Jan Zenkl.

Půjčovna lyží a snowboardů je přímo na místě, po špatných zkušenostech z minula se provozovatel rozhodl neposkytovat tyto služby přes net nebo telefon.

Ve všední dny se lyžuje od 14 do 18 hodin, sobota 10 - 17, 18 - 21, neděle 10 - 17 hodin.

Parkoviště zdarma je 80 metrů od ski areálu, najdete tu  výbornou kuchyni, každý den je jiné meníčko.

K dispozici je i velká  tenisová hala, v areálu můžete narazit na stádečko koz českých bílých, každoročně se rozrůstají na jaře o nová kůzlata.

Opravdu se tu popravovalo

Na Šibeničním vrchu  byla vykonávána spravedlnost. Mnichovice, povýšené roku 1484 na město, měly hrdelní právo, kata si povolávali z Kouřimi. Byla to práce sice nečistá, ale popravčí si přišel na slušné peníze. Vrchu za obcí se říkalo Šibeničky.

Poslední popravy se konaly kolem let 1790 - 1792. V roce 1811 soudní pravomoci obcí definitivně přechází na c. a k. soudnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám