Hlavní obsah

Pražáci rádi "mizí" z města na jih Čech

Novinky, Petr Pokorný

Pokud chtějí obyvatelé Prahy opustit hlavní město, velmi často si to namíří do jižních Čechy. Podobně se chovají i Středočeši, kteří tak spolu s Pražáky tvoří nejpočetnější skupinu návštěvníků jihočeského regionu.

Foto: Petr Pokorný

Centrum Českých Budějovic.

Článek

Mezi cizinci, kteří si jih Čech vybírají jako cílovou turistickou destinaci, pak převažují Němci a Rakušané. Vyplývá to z výsledků nedávno zveřejněné analytické studie Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) zpracované ve spolupráci se společnostmi T-Mobile Czech Republic a CE-Traffic. Analýza vychází z anonymizovaných dat získaných od mobilního operátora za celý rok 2018.

„V loňském roce zamířilo na jih Čech bezmála 6,5 milionu návštěvníků (turistů / vícedenních návštěvníků + výletníků / jednodenních návštěvníků) z tuzemska i zahraničí a to v poměru 53:47 ze sta ve prospěch domácích. Více než 42,5 procenta z celkového počtu návštěvníků, téměř 2,75 milionu osob, přitom tvořili obyvatelé Prahy, Středočeši, Němci a Rakušané,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Z celkových přibližně 3,4 milionu domácích návštěvníků pocházel téměř každý druhý z Prahy nebo středních Čech (47,58 %). Mezi zahraniční klientelou se o více než třetinu všech návštěv postarali Němci a Rakušané (37,56 %). V rámci četnosti návštěv domácích i zahraničních návštěvníků vyplynulo z analýzy, že většina z nich navštívila kraj jednou za rok. Délka pobytu v kraji činila u domácích i zahraničních turistů 1 – 2 noci. Nejvíce návštěv bylo dle předpokladu uskutečněno během letních prázdnin, v červenci a srpnu (podíl přes 35% celkových ročních návštěv).

„Všechny nejpočetnější skupiny návštěvníků spojuje blízkost jihočeského regionu, jeho dobrá dostupnost a turistická nabídka. Pro obyvatele Prahy a okolí jsou jižní Čechy lokalitou vyhledávanou nejen jak k jednodenním výletům i víkendovým pobytům, tak i místem, kde rádi tráví svoji především letní dovolenou. Jejich oblíbenými lokalitami jsou je Šumava, Lipensko, Novohradsko a celá oblast podél Vltavy. Němci a Rakušané dávají přednost kratším pobytům v příhraničních oblastech Šumavy, Lipenska, Novohradska a České Kanady. Obecně lze říci, že domácí hosté navštěvují region častěji a tráví zde delší dobu než cizinci,“ konstatoval Polášek.

Vedoucí Oddělení blízkých trhů JCCR Ondřej Flemr v této souvislosti připomněl veletržní aktivity JCCR v Německu. S velkým zájmem se jihočeská expozice setkala například v lednu na veletrhu CMT ve Stuttgartu, který navštívilo více než čtvrt miliónu lidí, podobně jako v únoru na mnichovském veletrhu F.RE.E se 150 tisíci návštěvníky či na Freizeit,Touristik & Garten v Norimberku na přelomu února a března, kam dorazilo přibližně 100 tisíc lidí.

„Veletrhy v Německu přilákaly velké množství konkrétních zájemců o dovolenou v jižních Čechách. Většina zájemců, konkrétně z Bavorska či Bádenska-Würtenberska, už náš region zná a hledá informace k opakované návštěvě. Zají se o konkrétní lokality, atraktivity, zážitky a služby,“ poznamenal Flemr.

Reklama

Výběr článků

Načítám