Hlavní obsah

Přátelé jižní Moravy se po roce opět sjedou do Starovic na Břeclavsku

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá obec Starovice na Břeclavsku bude v sobotu 30. července dějištěm již druhého ročníku Setkání přátel jižní Moravy. Letošním mottem celé folklorní akce, která nemá v České republice obdoby, je: Prožijte jihomoravské hody.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Do přírodního areálu Pod kaštany jsou zváni krojovaní i všichni milovníci jižní Moravy a přátelé tradic. „Pro všechny, ať už v kroji či bez kroje, je připravena spousta zábavy, dobré muziky i vína. Ale především je to setkání všech, kteří milují naši Moravěnku,“ uvedl pořadatel a zakladatel internetové komunity I Love Jižní Morava Jan Záhora.

Ta od svého založení na jaře v roce 2013 oslovila už bez mála osmdesát tisíc fanoušků. Na facebookové stránce se tak potkávají příznivci z Moravy, celé republiky i ze zahraničí. 

Vloni do Starovic přijelo na sto čtyřicet krojovaných z dvaadvaceti obcí Břeclavska a Brněnska. Pestrost krojů předvedli při společném průvodu, který bude jedním z hlavních bodů programu i při letošním setkání. Krojovaných bude ale daleko víc a nejenom z jižní Moravy, ale také ze Slovenska. Přijedou například páry z Kyjova, Hovoran, Vacenovic, Dyjákovic, Hrabětic, Velké nad Veličkou, Hustopečí či Kobylí a zajímavé kroje předvedou i slovenští folkloristé z obce Závod či Moravského Svatého Jánu.

Všichni krojovaní mají na akci vstup zdarma. Ostatní návštěvníci mohou vstupenku koupit v předprodeji za 130 korun či na místě za 150 korun.

Záštitu nad setkáním převzal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a přislíbil osobní účast v kroji. Nejkrásnější krojovaný pár, který budou v soutěži vybírat návštěvníci, se může těšit také na cenu hejtmana – malovanou krojovou mašli. 

Vítězové loňského ročníku Jakub Klein a Šarlota Maulerová z Hustopečí u Brna vzpomínají: „Účasti v soutěži určitě nelitujeme, právě naopak. Vítězství nám přineslo především obdiv našich krojů od ostatních, šerpu zdobící náš pokoj a každý nám gratuloval k vítězství.“

Na kroje však nebude zaměřená jen soutěž. Součástí programu bude také komentovaná ukázka oblékání dívčího kroje „Keď sa dívča strójí“. Oblékat se bude od 10.45 hodin před hlavním podiem pětice děvčat do regionálně odlišných krojů.

Samotný průvod všech krojovaných ulicemi Starovic začne po tradičním hodovém požehnání v pravé poledne. K dobré náladě pro všechny bude od rána hrát dechovou hudbu Zlaťulka z Podluží, vystoupí také dětské folklorní soubory z Drnholce, Pomněnka z Tvrdonic a Dúbravěnka z Dubňan, mužácké sbory z Pohořelic, Přibic, Kyjova či Morkůvek, ženský soubor Drmolica z Dubňan, folklorní soubor Vrčka ze Šlapanic a Búřka z Čejče, ženský sbor Old Stars z Břeclavi, Veselá trojka Pavla Kršky a hvězdou večera bude Jožka Černý s cimbálovou muzikou Grácia.

Chybět nebude ani prezentace jihomoravských vinařů a ochutnávka vín přímo v areálu Pod kaštany, krajové kulinářské speciality, ukázka řemesel a výroby krojů, atrakce pro děti.

Setkání začíná v 10 hodin a bude trvat až do noci večerní zábavou. „Protože z hodů se přece chodí domů „až ráno, až ráno, až bude bílý den…,“ notuje na závěr Jan Záhora.

Reklama

Výběr článků

Načítám