Hlavní obsah

Prašivá láká na naučnou stezku i pouť

Novinky, Vendula Foldyna

Již v neděli 15. června se na Malé Prašivé koná tradiční pouť. Výstup na tento oblíbený beskydský vrchol (706 m.n.m.) láká návštěvníky nejen unikátním dřevěným kostelíkem sv. Antonína Paduánského, ale také rozsáhlou naučnou stezkou.

Foto: Vendula Holendová

Na vrcholu Malé Prašivé se nachází unikátní dřevěný kostelík.

Článek

Ta je hvězdicového tvaru se středobodem na Prašivé a turistům nabízí hned několik cest, na kterých je umístěno 26 informačních tabulí a dvě výhledová panoramata. 

Do vzniku stezky, která má šest částí, se zapojilo osm vesnic ze Sdružení obcí povodí Morávky. V Moravčanské naučné větvi se výletníci seznámí s historií salašnictví a legendou opředenou stavbou dřevěného kostela z jedlových trámů. Jeho vznik se datuje již do roku 1640, kdy jej nechal vystavět Jiří hrabě z Oppersdorfu jako oslavu zázraku jeho vysvobození ze zajetí v paroží postřeleného jelena. 

Pražmovská naučná větev je zaměřena na bohatou přírodu na březích řeky Morávky a raškovická informuje o historii průmyslu v této podhorské obci. Nošovická část stezky turisty provede historií místního pivovaru a pověstí o zbojníku Ondráši. Krásami beskydských vesnic návštěvníky okouzlí také větev hornodomaslavská a hnojnická.

„Na Prašivou chodím nejraději z Morávky. Tato horská trasa vede přes Ropičku a Kotař, je sice trochu náročnější a měří asi 12 kilometrů, ale zdejší nádherná příroda stojí opravdu za to,“ uvedla Alžběta Gřundělová, milovnice turistiky z obce Krásná. „Když se rozhodnu jet na kole, tak nejčastěji volím asfaltovou silnici z Vyšních Lhot, po které se jede nejpohodlněji,“ doplnila. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám