Hlavní obsah

Přáním "štěstí, zdraví, dlouhá léta" ukončili koledníci Tříkrálové sbírky vánoční čas

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní charita v Ústí nad Orlicí již popatnácté pořádá tradiční Tříkrálovou sbírku, kdy mohou občané přicházejícím koledníkům ve dnech 3. až 11. ledna přispět do pokladničky Charity na pomoc lidem, kteří se ocitli v nouzi.

Foto: Stanislava Dvořáková

"My tři králové jdeme k vám" - koledníci přinášejí kromě přání Charitní aktuality a zároveň si odnášení dar finanční podpory na činnost Charity.

Článek

S odstraněním poslední sváteční výzdoby ve městě končí výjimečný čas vánoční pohody plné štěstí splněných přání a dárků. Život občanů přechází do rytmu všedních dní naplněných starostmi a povinnostmi a přesto i nyní myslí na druhé.

Na základě betlémského příběhu, jehož poselství je základem Tříkrálové sbírky přicházejí koledníci, aby přáním štěstí, zdraví a dlouhých let přenesli pohodovou atmosféru do celého roku. Zároveň se otvírá možnost všem lidem přispět na pocit radosti ze života nemocným a různými krizovými situacemi postižených jedinců.

Záštitou tohoto cíle je Charita ČR, která prostřednictvím oblastních a městských charit zajišťuje tuto pomoc po celé republice.

Na základě vyhlášených termínů Diecézní charitou Hradec Králové se v Ústí nad Orlicí Tříkrálová sbírka uskuteční od 3. do 11. ledna, kdy bude uzavřena slavnostním koncertem v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Již v sobotu 3. ledna vyšlo do ústeckých ulic sídliště, Hylvát a Černovíra 23 skupin, ve všední dny pak navštíví domácnosti v odpoledních hodinách podle plánku 2 až 3 skupiny.

Obvyklou pozorností bude kalendářík, cukřík a Charitní aktuality, z kterých se občané dozvědí o účelu sbírky. V místních podmínkách výtěžek poslouží na zajištění domácí hospicové péče a charitní ošetřovatelské služby, zakoupení speciálních zdravotnických pomůcek, dále na podporu sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, pečovatelské služby a osobní asistence seniorům a lidem s různými typy postižení a provoz v červnu 2014 instalované sociální sprchy pro osobní hygienu osob bez domova.

Zároveň jsou uvedena četná poděkování konkrétních lidí, kterým pomoc charitních sester ulehčila nejtěžší chvíle života. Zde se jedná o umožnění domácího prostředí pro umírající a psychickou podporu pozůstalým. Dále to je pomoc při zvládání běžných úkonů 90leté seniorky a usnadnění pohybu v přírodě zapůjčením speciálních pomůcek pro handicapované občany a poskytování poradenství v různých oblastech včetně osobního bankrotu.

Tuto rozsáhlou péči nelze zajistit bez řady dobrovolníků. Největší akcí je  Tříkrálová sbírka, kdy lze koledníkům do zapečetěné pokladničky se znakem Charity ČR vložit finanční příspěvek.

Asistenta Tříkrálové sbírky již po dobu 14 let vykonává učitel základní školy, Petr Lipenský, který mimo koordinace zhruba 50 skupinek koledníků se stará zejména o administrativu a důstojnou programovou náplň, kterou je ve spolupráci se ZUŠ J. Kociana závěrečný Tříkrálový koncert.

Při krátkém zastavení v průběhu příprav Petr Lipenský vyjmenovává řadu obětavých dobrých lidí, na které se lze vždy spolehnout, a mají zájem udělat něco pro druhé.

„Nejbližší nepostradatelnou spolupracovnicí je Ludmila Moudrová, dále to je pomoc ředitelů škol při náboru dětí, pravidelní vedoucí skupinek, kuchařky, které připravují občerstvení pro koledníky, a lidé z fary, která poskytuje zázemí a finanční pomoc četných sponzorů,” uvedl Petr Lipenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám