Hlavní obsah

Praha 10 nasvítila modře kostel, připojila se tím ke kampani na podporu autistů

Novinky, Marek Novák

Kostel Narození Panny Marie v Záběhlicích u Hamerského rybníka se ve čtvrtek v noci rozzářil modrou barvou. Radnice Prahy 10 se tím připojila k celosvětové kampani, která vyjadřuje podporu osobám s Poruchami autistického spektra, lidově „autismem“.

Foto: Miroslav Hynšt

Kostel se ve čtvrtek večer zahalil do modré barvy.

Článek

Připojení se ke kampani nazvané World Autism Awareness Day na desáté městské části iniciovala radní Prahy 10 a senátorka Ivana Cabrnochová (SZ).

„Modrá je symbolem komunikace, což je jedna z oblastí, která je pro osoby s PAS velmi problematická. Občané se ke kampani mohou zapojit například tím, že budou oblečení ladit do modra, nebo alespoň nějakým modrým doplňkem,“ vysvětlila.

Cílem kampaně je podle jejích autorů zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu.

„Tím, že se stát touto problematikou dostatečně nezabývá, péče a služby pro tyto osoby nejsou systematické, provázané, komplexní, sjednocené napříč jednotlivými kraji. To vede až k diskriminaci osob s poruchami autistického spektra a jejich a rodin, k sociálnímu vyloučení a často i vlivem velké psychické zátěže až k rozpadu těchto rodin,“ uvedla jedna z koordinátorek osvětové akce Šárka Souchopová z platformy Naděje pro autismus.

Podle Souchopové je navíc problém v tom, že podle Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením není povědomí o PAS dostatečně šířeno v laické a odborné veřejnosti. V dostatečném rozsahu nejsou proškolováni ani pedagogové.

„Dochází k nepochopení osob s PAS, jejich rodin a nerespektování jejich potřeb, kterému by se často dostatečnou osvětou dalo zabránit,“ dodala.

Poruchy autistického spektra postihují podle epidemiologických průzkumů každé 80. narozené dítě. Na celém světě žije zhruba 70 milionů osob s autismem, v naší republice je to na 100 000 občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám