Hlavní obsah

Prague Cello Quartet poprvé s Jiřím Škorpíkem

Novinky, Eva Špačková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První setkání uměleckého komorního violoncellového ansámblu Prague Cello Quartet se skvělým zpěvákem 4TETu a zároveň fenomenálním skladatelem a aranžérem Jiřím Škorpíkem proběhne na společném benefičním koncertu pro Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích.

Foto: Zuzana Dejmková

Plakát benefice s PCQ a Jiřím Škorpíkem na koncert 13. dubna 2015.

Článek

V pondělí 13. dubna 2015 v 19.00 hod v Salesiánském divadle prožijeme neobyčejný hudební zážitek, který nám zprostředkují výjimeční umělci českého hudebního světa.

O koncertu jsme hovořili s Petrem Špačkem, jedním ze zakládajících členů Prague Cello Quartet:

Jak vás napadlo přizvat na koncert PCQ i Jiřího Škorpíka?

Od svých 14 let obdivuji 4TET, slyšel jsem je zpívat v rozhlase a okamžitě jsem si nechal poslat postupně všechna jejich CD. Nápad 4TETu vytvořit vokální kvartet mě přivedl na myšlenku založit violoncellové kvarteto. Později jsem měl několikrát možnost natáčet hudbu k filmům od Jiřího Škorpíka a ještě později jsem dostal příležitost přímo s Jiřím Škorpíkem vystupovat na několika koncertech. Spolupracovat s Jiřím Škorpíkem bylo moje velké přání, které se nyní vyplní.

Od roku 2010 hraje PCQ pravidelně každý rok na benefičních koncertech pro Salesiánské středisko mládeže v Praze-Kobylisích. Je vám blízká činnost salesiánů?

Velice rádi pomáháme dobré věci a tato je velice dobrá. Vždyť tato organizace v podstatě nemá v Praze rovnocennou konkurenci. Nabízí tolik skvělých aktivit a činností pro celé rodiny, děti a mládež. Ročně mají návštěvnost přes tisíc dětí. Myslím si, že starat se o děti a pomáhat jim, je i v dnešní době velice potřeba. Salesiáni pomáhají dětem a my zase jim, aby mohli pomáhat.

PCQ je známé svými veselými vtipnými glosami a zajímavými aranžemi skladeb. Ale i jejich provedením. Posluchači se na vašich koncertech smějí od začátku do konce. Chystáte nějaké nové překvapení?

Já si myslím, že každý koncert je tak trochu i pro nás překvapením. Vždy nás napadne něco nového, co zakomponujeme do představení. A obecenstvo vše přijímá pozitivně a s nadšením. Naprosto nová bude naše spolupráce s Jiřím Škorpíkem, kde k čistě instrumentální produkci přibude i ta vokální. Vzniknou tak nová krásná aranžmá, kde využijeme nádherný hlas Jiřího Škorpíka.

Z důvodu velkého zájmu proběhne repríza koncertu v pondělí dne 18. května v 19.00 hodin v Salesiánském divadle.   

Jiří Škorpík: zpěvák, interpret, dirigent, skladatel, klavírista, producent…

V roce 2002 založil společně s Jiřím Kornem vokální kvarteto 4TET, kde působil zároveň i jako aranžér a producent. Za roky svého působení na české pop scéně se podílel na mnoha projektech našich předních producentů a interpretů, např. Dracula, Hrabě Monte Cristo, Rodinná pouta, Golem, Krysař, Kouzla králů , 4TET...

Prague Cello Quartet - čtveřice mladých violoncellistů tvoří originální a v České republice zcela unikátní hudební uskupení. Prague Cello Quartet vydalo dvě alba s názvy „No. 1“ a „Top Secret“. Kvarteto vystupuje napříč celou republikou na koncertech, festivalech, plesech, vernisážích nebo při jiných slavnostních příležitostech. Kromě České republiky vystupují cellisté i v zahraničí a v roce 2016 plánuje kvarteto turné po Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám