Hlavní obsah

Práce spojené s rozkopaným městem se v Ústí nad Orlicí blíží ke konci

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci projektu Ústí nad Orlicí - kanalizace a ČOV, kdy se v minulém roce rekonstrukce kanalizací a vodovodů a provedení všech přípojek přesunuly do centra města a zapříčily tak řadu dopravních omezení, dochází k postupnému dokončování všech těchto prací a město se vrací ke své původní podobě.

Foto: Stanislava Dvořáková

V červenci minulého roku zaplnily ulice středu města stavební stroje a kanalizační trubky.

Článek

Realizací projektu město získá nový kanalizační systém a rekonstruovanou čistírnu odpadních vod. Rozsáhlé stavební práce však ovlivnily život ve městě, které bylo v důsledku této akce v několika fázích rozkopáno.

Nejcitelnější byl zásah do dopravní situace, a to nejen pro řidiče, ale i pro chodce. Opravy si vyžádaly uzávěrky ulic a četné objížďkové trasy, které znepříjemňovaly pohyb zejména v centru města.

Zde pak byla investice městské společnosti Tepvos, která je investorem akce, nejvíce viditelná, protože se na mnohých místech zároveň prováděly také rekonstrukce vodovodního řadu.

Mimo ukončené přeložky vodovodních řadů stále ještě pokračuje rekonstrukce plynovodu, kterou zajišťuje RWE. Postup těchto prací byl podroben ze strany obyvatel kritice z důvodu, že se výkopové práce v jednotlivých ulicích opakovaly. Změna rozvodů plynařů se však z technologických důvodů nedala sloučit s výkopy pro kanalizaci.

Tyto práce v současné době znemožňují především pohyb po chodnících, průjezd automobilů příliš omezen není.

Vzhled města je pro obyvatele citlivou záležitostí zejména v měsíci srpnu, v kterém se koná v Ústí nad Orlicí tradiční Staročeská pouť. Střed města se v tuto dobu stává promenádní zónou nejen pro místní, ale i pro četné návštěvníky.

V letošním roce odpadají uzávěrky ulic a navíc byla zajištěna četná nová parkovací místa. Dokončení výkopových prací přispělo i k postupným opravám komunikací a chodníků. Na hlavní průtažné silnici 1/14 byl již položen nový asfaltový povrch s bezpečnými bezbariérovými přechody.

Tato celá řada komplikací a omezení se však u obyvatel setkala s trpělivostí a pochopením s nezbytnou nutností, která přispěje k zlepšení životního prostředí ve městě a jeho okolí.

Navíc sledování rekonstrukce kanalizace se stalo ojedinělou exkurzí do podzemí města a seznámením s principem odvodu odpadních vod či přívalového deště.

Reklama

Výběr článků

Načítám