Hlavní obsah

Práce budoucích návrhářů se představují v galerii Celnice

Novinky, Petra Svobodová

Výstava nazvaná Design a textil očima studentů prezentuje práce budoucích návrhářů interiéru a textilu ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy v Brně.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava Design a textil očima studentů

Článek

Studijní obor Design interiéru a textilu částečně navazuje na tradici textilního výtvarnictví na Střední průmyslové škole textilní v Brně. Vzhledem k úpadku textilního průmyslu v České republice, který značně ztížil uplatnění specialistům úzce zaměřeným na zpracování textilu, prošel obor v minulých letech zásadní proměnou.  

Náplň výuky se rozšířila tak, aby absolventi získali širší portfolio znalostí a dovedností v oblasti designu. V současné podobě se studium koncentruje na design interiéru s využitím textilních prvků. Obor reaguje na aktuální trendy nejen v oblasti architektury a bydlení, ale i v oblasti grafického vyjadřování. Zabývá se celkovou koncepcí interiéru a také textilním designem, především v oblasti potisku textilií.

Studenti se věnují také návrhům plošného i prostorového charakteru, ve kterých se textil objevuje, ať už v tradiční či experimentální podobě. Široké spektrum znalostí a dovedností je dobrým základem pro pokračování ve studiu na vysoké škole. 

Na výstavě Design a textil očima studentů v komorní galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně je k vidění řada studentských prací, které mají buď obecné zadání (zabydlení interiéru imaginární kavárny či bytu) nebo zcela konkrétní (prostírání, lůžkoviny, dekorativní polštářky, originální podsedáky). Práce studentů jsou nejen esteticky působivé, ale také nesmírně hravé. Mohou sloužit i jako inspirace při zařizování bytu nebo kanceláře.

Na komentovanou prohlídku výstavy spojenou s workshopem pro děti starší 12 let zve kurátorka výstavy MgA. Martina Deissová Víchová, a to ve čtvrtek 28. března od 16 hodin. Vstup volný.

Výstava Design a textil očima studentů bude v galerii Celnice k vidění až do 7. dubna. Galerie je volně přístupná, od úterý do neděle v čase od 10 do 18 hodin.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám