Hlavní obsah

Pozvánka na výstavu: Lhotákův Odysseus v Kutné Hoře

Novinky, Miroslav Moravec

Základ výstavy Kamil Lhoták: Knižní ilustrace, která byla v polovině letošního května otevřena v Galerii a knihkupectví Kosmas v Kutné Hoře, tvoří barevné ilustrace k 13. epizodě Joyceova Odyssea.

Foto: Miroslav Moravec

Ilustrace Kamila Lhotáka z cyklu Osysseus

Článek

Kamil Lhoták (* 25. 7. 1912; + 22. 10. 1990) vytvořil roku 1952 na toto téma 69 barevných kreseb-parafrází, zamýšlených jako zcela samostatné, originální dílo, dotýkající se Joyceova experimentálního textu jen volně.

Výstavu připravila kutnohorská umělecká agentura ArcusGallery společně se Spolkem přátel Kamila Lhotáka a nakladatelstvím Globus International. Obohatila ji „výstavou ve výstavě“ Pocta Kamilu Lhotákovi, na které ArcusGallery představila více než dvacítku výtvarných děl současných umělců, inspirovaných životem a tvorbou Kamila Lhotáka.

Na programu květnové vernisáže byl také křest knihy Na suchu a ve vzduchu, která znovu vyšla po 78 letech a Kamil Lhoták ji nejenom ilustroval, ale také vypravuje, jak stojí na patitulu publikace. A aby toho nebylo málo, ArcusGallery s nakladatelstvím Globus International uvedly na trh také dvě série pohlednic z Lhotákova cyklu Amerika a několik dokonalých faksimile jeho knižních ilustrací.

Malíř, grafik a ilustrátor Kamil Lhoták, samouk s výrazným malířským rukopisem, byl jedním ze zakládajících členů Skupiny 42. Tematické rozpětí jeho díla je velmi široké. Typické je pro něho okouzlení moderní technikou: na Lhotákových obrazech se tak objevují různé horkovzdušné balony, vzducholodě, letadla, bicykly nebo staré automobily, závodiště, kouřící komíny či nádraží. Inspirací mu byly i různé obrázkové časopisy a reklamní prospekty. Po vzoru kolegů ze Skupiny 42 hledal náměty i v ohradách a zákoutích pražské periferie, které zobrazoval se snovým, básnickým nádechem.

Významná je také jeho knižní ilustrační tvorba, která obsahuje desítky titulů, převážně literatury pro děti a mládež. Méně známá už je autorova literární tvorba. Není příliš rozsáhlá, čítá tři sborníky, v nichž shromáždil devět samostatných knih, řazených od bicyklu, přes automobil, vzducholoď až po lodě a ponorky. A k tomu výše vzpomenutá kniha Na suchu a ve vzduchu.

Třebaže kutnohorská výstava představila přibližně jenom polovinu originálů k Odysseovi, výběr je reprezentativní. Zcela výstižně dokumentuje autorovy vynikající kresebné dovednosti i schopnost na malém prostoru ztvárnit či vyprávět příběh. Možná budou tyto miniatury pro mnohé překvapením, vždyť lhotákovské výstavy, které se v současnosti objevují po celé republice, prezentují především jeho obrazy.

Opomenout nemůžeme "výstavu ve výstavě" Pocta Kamilu Lhotákovi, která velice zajímavě základní expozici nejenom doplňuje, ale také umocňuje. V 1. kole soutěže Homage Kamil Lhoták zvítězil Tomáš Bím se svojí barevnou litografií.

Okouzlující jsou také výtvarné práce dětí, které malí výtvarníci na téma Pocta KL vytvořili za pedagogického a uměleckého vedení výtvarnice, hudebnice a spisovatelky Petry Vychytilové.

Výstavu Kamil Lhoták: Knižní ilustrace můžete v kutnohorské Galerii a knihkupectví Kosmas navštívit do konce července. Potom ji vystřídají kresby a obrazy pražského výtvarníka Vojtěcha Kolaříka, který tak ve městě pod Svatobarborskou katedrálou oslaví svoje nedávné osmdesáté narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám