Hlavní obsah

Povinnosti začaly také studentům univerzity třetího věku

• Aktualizováno
Novinky, Josef Kubíček

Také seniorům ve VU3V (virtuální univerzita třetího věku) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity začaly, tak jako žákům všech druhů a typů škol, studentské povinnosti navštěvovat vybrané kurzy, do kterých se po vypsání a vyhlášení na webových stránkách OU přihlásili.

Foto: Josef Kubíček

exkurze 1

Článek

Již začátkem září v termínu od 7. 9. do 10. 9. proběhla čtyřdenní exkurze - výuka v terénu s názvem Nejen za velikány české hudby, která byla spojena s návštěvou měst Poličky, Litomyšle a pamětihodností v okolí. Exkurze byla pokračováním a završením již dříve uskutečněného kurzu (v jarním semestru 2015) s názvem Bohuslav Martinů a jeho klíč od domova. 

Koncem září souběžně se začátkem kurzu s názvem PC a Internet pro začátečníky s oblíbeným přednášejícím RNDr. Martinem Žáčkem, PhD., začne také kurz angličtiny pro začátečníky, do kterého se mohou připojit i senioři z loňského kurzu.

Kurz Pokročilejší počítačové technologie aneb Práce s multimediálními daty, který vzešel se zájmu a podnětu seniorů, začal již 19. 9. a bude pokračovat každé úterý až do konce listopadu. Přednášející Ing. Pavel Smolka, Ph.D., seznámil v úvodní lekci přítomné se základními koncepcemi a možnostmi digitálních fotoaparátů, další lekce už proběhla focením v exteriéru, v následující čeká focení v nočních podmínkách.

Dále se bude hovořit o transportu fotografií do počítače, přes jejich základní úpravy, používání filtrů a efektů. Dojde i na téma využití digitálních fotoaparátů pro pořizování videa, na základní techniky střihu, v neposlední řadě na možné propojení fotografií a map a případné sdílení multimediálních souborů.

Další kurz s názvem Vybrané kapitoly ze sociální patologie s přednášejícím PhDr. Michalem Kedroutkem, který začal 29. 9., bude pokračovat vždy po čtrnácti dnech s termínem ukončení 24. 11.

Tento kurz má snad největší zastoupení, neboť se na něj přihlásilo 51 seniorů a hned první lekce splnila nadmíru jejich očekávání. V jeho harmonogramu se objevují aktivity s názvem agresivní sociálně patologické jevy, nové typy kriminality a sociopatie, patologické jevy vznikající na základě sociální exkluze, tradiční formy závislostí a nové typy závislostního chování.

V kurzu Filosofie prostoru bude přednášejícím v pěti tématech ThLic. Vladimár Šiler, Dr., který už také dříve seniorům přednášel.

Názvy témat jsou následující s příslušným vysvětlením a komentářem: Filosofie prostoru a architektury (Člověk se zabydluje a orientuje v prostoru. Architektura je způsob, jak smířit člověka se světem), Krajina a vlast (prostředí, příroda, divočina, typy krajin, domov; co tvoří národ a vlast), Zahrada a město (Někdejší napětí město versus venkov už neplatí. Chceme mít obojí - zelená města, města pro lidi, ne pro auta), Posvátno ve městě  - tíseň ve městě (procházet městem s otevřenýma očima nás naučí jinému čtení města a místa), Filosofie kuchyně a koupelny (fenomenologie domu, symboly a archetypy, prostor intimity, úložné prostory).

Už nyní lze bez obav říci, že úspěšnost kurzů spolu s přínosem poznatků pro zúčastněné seniory, bude na konci zimního semestru hodnocena velmi kladně a pozitivně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám